Dostupni linkovi

Dačić i Meron o saradnji Srbije sa haškim Mehanizmom


Theodor Meron, predsednik Mehnaizma UN za međunarodne krivične sudove za bivšu Jugoslaviju i Ruandu
Theodor Meron, predsednik Mehnaizma UN za međunarodne krivične sudove za bivšu Jugoslaviju i Ruandu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je u ponedeljak sa predsjednikom Mehanizma UN za međunarodne krivične tribunale za bivšu Jugoslaviju i Ruandu sudijom Teodorom Meronom o osnivanju informativnih centara o Haškom tribunalu u Srbiji i regionu i o naporima da se obezbedi pozivanje na odgovornost za ratne zločine na nacionalnom nivou.

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova, Meron i Dačić razgovarali su i o položaju pojedinih srpskih državljana na izvršenju zatvorskih kazni, nastavku saradnje Srbije i Mehanizma koji je pravni naslednik Haškog tribunala, kao i o pomoći koju taj Mehanizam može da pruži nacionalnom pravosudju u Srbiji u predmetima ratnih zločina.

Sudija Meron danas i sutra boravi u Beogradu, u sklopu oproštajne posete regionu pred završetak mandata 19. januara 2019.

Posle Srbije sudija Meron će posetiti Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Funkciju predsednika Mehanizma od januara 2019. godine preuzeće sudija Karmel Adjijus (Carmel Agius), poslednji predsednik Medjunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju koji je završio rad 31. decembra 2017.

XS
SM
MD
LG