Dostupni linkovi

Vučić: Srbija će reagovati na crnogorsku zabranu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je četvorici srbijanskih intelektualaca zabranjen ulazak u Crnu Goru i dodao je da će država Srbija da reaguje na to.

"Mi smo zabranili crnogorskim kriminalcima ulazak u zemlju, a oni uvode verbalni delikt i delikt mišljenja", rekao je Vučić za TV Prva.

Vučić je kazao da ga ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović obavestio da je ulazak u Crnu Goru zabranjen akademiku Matiji Bećkoviću, istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, i profesoru Pravnog fakulteta u Prištini Dejanu Miroviću.

"Ne znamo da li ima još lica, ali ono na šta su se pozvali u jednoj rečenici je ugrožavanje sigurnosti i bezbednosti Crne Gore", naveo je Vučić.

Rekao je da će Stefanovića razgovarati s crnogorskim ministrom, a da će on razgovarati s predsednikom Milom Đukanovićem.

"O konkretnim merama razgovraćemo ako ne dobijemo racionalniji odgovor iz Crne Gore", rekao je Vučić.

Ocenio je da su odlukom o zabrani crnogorske vlasti uvele delikt mišljenja, što je nedopustivo u 21. veku.

"Vlasti u Crnoj Gori ovde sankcioniše ili uvode ne verbalni delikt, već delikt mišljenja, oni ne dozvoljavaju da neko o prošosti, sadašnjosti ili budućnosti misli drugačije", rekao je Vučić i ocenio da je Srbija "bastion slobode".

Prethodno su crnogorski mediji prenjeli pisanje "Dana" koji je objavio da je prema njihovi saznanjima ulazak u Crnu Goru zabranjen književniku Matiji Bećkoviću, povijesničarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srbijanskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću".

Srpski intelektualci su trebali govoriti na centralnoj proslavi stogodišnjice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i drugim južnoslovenskim narodima 1. decembra u Kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

XS
SM
MD
LG