Dostupni linkovi

Novaja Gazeta: 'Putinov kuvar' umešan u napade i ubistva?


Jevgenij Prigožin, poznat je kao “Putinov kuvar” zbog toga što njegova kompanija obezbeđuje ketering za događaje koje organizuje predsednik Rusije
Jevgenij Prigožin, poznat je kao “Putinov kuvar” zbog toga što njegova kompanija obezbeđuje ketering za događaje koje organizuje predsednik Rusije

Prevela: Mila Đurđević

Ruski nezavisni dnevni list Novaja Gazeta (Novaya Gazeta) citirao je navodnog pripadnika obezbeđenja ruskog biznismena Jevgenija Prigožina koji je izjavio da je Prigožin bio umešan u više napada na protivnike, uključujući najmanje jedno ubistvo.

Prigožina, koji je poznat kao “Putinov kuvar” zbog toga što njegova kompanija obezbeđuje ketering za događaje koje organizuje predsednik Rusije, istražni organi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) optužuju da je navodno pokušao da se meša u predsedničke izbore u SAD 2016. godine. Prigožin se takođe sumnjiči da je igrao ključnu ulogu u podršci Rusije proruskim separatistima koji se bore protiv snaga Vlade Ukrajine na istoku te zemlje.

Članak Denisa Korotkova, novinara Novaja Gazete, o Prigožinu objavljen je 22. oktobra 2018, manje od nedelju dana nakon što je pogrebni venac anonimno stigao na kućnu adresu novinara sa porukom na kojoj je pisalo da je Korotkov „izdajnik svoje zemlje“.

Takođe, nepoznate osobe su prošle nedelje ispred redakcije Novaja Gazete ostavile korpu u kojoj su se nalazile osakaćena glava ovna i crveni karanfili. U korpi je stajala poruka: „Za glavnog urednika Novaja Gazete, pozdrav za Vas i Korotkova“.

Denis Korotkov, novinar Novaja Gazete
Denis Korotkov, novinar Novaja Gazete

Dnevni list Novaja Gazeta, medij čijih je pet novinara ubijeno od 2000. godine do danas zbog svog rada, navodi da ruske vlasti sprovode prljavu kampanju protiv Korotkova kao odgovor na to što je on je objavio lične podatke o ruskim vojnim pilotima u Siriji, čime je navodno ugrozio živote njihovih porodica.

Tekst Denisa Korotkova o Prigožinu objavljen 22. oktobra 2018. baziran je na seriji intervjua koje je uradio sa Valerijem Amelčenkom, bivšim osuđenikom koji tvrdi da je radio u Prigožinovom obezbeđenju.

Korotkov je u tekstu citirao Amelčenka, koji je priznao da je lično orekstrirao napade na više Prigožinovih protivnika, uključujući i ubistvo opoziciono nastrojenog blogera na severoistoku Rusije u Prigožinovo ime.

U tekstu se takođe citira izjava Amalčenka da je nekoliko ljudi koji su radili za Prigožina putovalo u Siriju 2017. godine kako bi testirali nepoznati otrov na Sirijcima koji su odbijali da se bore na strani Vlade sirijskog predsednika Bašara al-Asada. Ove informacije za Novaja Gazetu potvrdila su još dva druga izvora.

Amelčenko je nestao 2. oktobra 2018, nedugo nakon susreta sa Korotkovim kada je novinaru Novaja Gazete rekao da ga neko prati.

Korotkov je izjavio da je kasnije tog dana primio poziv od Amalčenka. Kada je otišao do njegove kuće, tamo je zatekao dva mobilna telefona i kako se činilo Amalčenkovu cipelu na zemlji. Amelčenko se trenutno nalazi na spisku nestalih osoba u ruskoj policiji.

Prigožin je navodno finansirao i upravljao Agencijom za istraživanje interneta – kompanijom sa sedištem u Sankt Peterburgu koja je umešana u vršenje onlajn uticaja u ime Kremlja.

Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije protiv Prigožina u decembru 2016. zbog toga što je pružao podršku učešću Rusije u ratu u istočnoj Ukrajini.

Drugi član Prigožinovog obezbeđenja, Oleg Simonov, sumnjiči se da je izvršio napad i ubrizgao otrov mužu advokatice Antikorupcijske fondacije, čiji je osnivač opozicioni političar Aleksej Navaljni. Simonov je preminuo 2017. pod sumnjivim okolnostima.

Zapadni mediji i mediji u Rusiji Prigožina povezuju sa Grupom Vagner, privatnom ruskom paravojnom organizacijom, čiji su ugovorci navodno učestvovali u ratovima u Siriji i istočnoj Ukrajini.

Portparol predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, Dmitrij Peskov izjavio je 22. oktobra 2018. da je Kremlj „video članak“ o Prigožinu, ali da „nije upoznat sa bilo kakvom potvrdom objavljenih informacija od strane nadležnih organa“.

*Uz izveštavanje Novaja Gazete, Asošijeted Presa, RIA, Interfaksa i agencije TASS

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG