Dostupni linkovi

Vučić: Potrebno snažnije prisustvo EU na Zapadnom Balkanu


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je na prostoru Zapadnog Balkana neophodno snažnije prisustvo Evropske unije, kako bi se očuvali mir i stabilnost u regionu.

Vučić je na Bezbednosnom forumu u Beogradu kazao da je snažnije prisustvo EU neophodno posebno posle neuspeha referenduma u Makedoniji i izbora u Bosni i Hercegovini, kako bi EU ostala "ona vrsta sna, ono svetlo demokratije i slobode ka kome smo težili".

Vučić je rekao da EU treba da ponudi nešto veliko i "opipljivo" zemaljama Zapadnog Balkana i ocenio da je očigledno da se narodu u Makedoniji nije svidelo ono što im je ponuđeno, a da na to u EU nisu računali.

"Nikada nismo molili EU za više para, nismo kukali za novac, zahvalni smo sve za donacije, kažem ovo zato što nam je potrebno da uradimo nešto veliko na Zapadnom Balkanu, moramo da ponudimo nešto veliko za budućnost Zapadnog Balkana, jer ako potcenimo volju ljudi i razočarenje naroda na koje nismo računali, plašim se da će nas dovesti u situaciju da nećemo moći da održimo mir i stabilnost", ocenio je Vučić.

On je poručio da Srbija ostaje privržena ideji održavanja mira i bezbjednosti u regionu. "Srbija je predividv i pouzdan partner u regionu", kazao je Vučić i dodao da će Srbija nastaviti svoj evropski put.

XS
SM
MD
LG