Dostupni linkovi

Pregovori o Brexitu u problemima zbog granice Sjeverne Irske


Britanski sekretar za Brexit Dominic Raab
Britanski sekretar za Brexit Dominic Raab

Pregovori o Brexitu pogođeni su "ozbiljnim problemom" zbog irske granice, upozorili su britanski vladini izvori, a prenosi BBC.

Uoči ključnog summita, očekuje se da će Evropska unija tražiti dodatne garancije da bi se spriječila takozvana tvrda granica, koja podrazumijeva fizičke kontrole.

Nade da će doći do prijelomnog rješenja su povećane kada je sekretar za Brexit Dominic Raab otišao u nedjelju na nepredviđene razgovore u Brisel.

Razgovori su međutim zapeli zbog potrebe za rezervnim planom, da bi se izbjegla tvrda granica.

Britanska premijerka Theresa May koja će kasnije u ponedjeljak obratiti poslanicima britanskog parlamenta, insistira da će se bilo koji rezervni plan primjenjivati na cijeloj teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva i izbjeći stvaranje nove granice na Irskom moru.

Ali nedjeljni razgovori su propali nakon što je EU insitirala na drugom rezervnom sporazumu koji samo uključuje Sjevernu Irsku-ako verzija Ujedinjenog Kraljevstva ne bude gotova na vrijeme, rekao je BBC izvor iz Daunig strita 10 (Downing Streeta).

Irska Demokratska unionistička partija, koja podržava vladu Therese May je obećala da će se usprotiviti svakoj novoj kontroli roba između Velike Britanije i Sjeverne Irske. A portparol stranke rekao da je perspekitiva da ne bude dogovora o Brexitu "vjerovatno neizbježna."

Ministar vanjskih poslova Irske, Simon Coveney, sugerisao je da sporazum neće biti dogvoren na summitu koji počinje u srijedu.

Prva ministrica Škotske, Nicola Sturgeon pozvala je na produženje tranzitnog perioda za Brexit na još 21 mjesec da bi se britanskoj vladi dalo još vremena da ispregovara kompromis sa opzicionim partijama da bi se donijelo "zdravorazumsko" rješenje za buduće odnose sa EU.

XS
SM
MD
LG