Dostupni linkovi

SDA i SNSD osvojili najviše glasova na izborima


Prebrojavanje glasačkih listića
Prebrojavanje glasačkih listića

Iako još nisu prebrojani svi glasovi, preliminarni i nekompletni rezultati opštih izbora u Bosni i Hercegovini pokazuju da su Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) dobili najviše glasova na izborima u BiH. Dvije stranke osvojile su najviše glasova na izborima za državni i entitetske parlamente, a SDA vodi i u šest kantona.

Prema preliminarnim rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, nakon što je obrađeno 86 posto biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini, među strankama iz Federacije BiH kandidovanim za Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine SDA je osvojila najviše glasova i to 25,79 posto.

U entitetu Federacija BiH najviše glasova dobila je Koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH, HDU BiH (Hrvatska demokratska zajednica BiH, Hrvatska seljačka stranka, Hrvatska kršćanska demokratska unija, Hrvatska stranka prava, Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević, Hrvatska demokratska unija) - 14,81 posto.

Treća je Socijaldemokratska partija (SDP BiH), koja je osvojila 14,30 posto glasova, dok je koalicija Demokratska fronta - Građanski savez (DF-GS) osvojila 9,46 posto glasova.

Potom slijedi Savez za bolju budućnost (SBB) sa osvojenih 6,63 posto glasova, Naša stranka 4,46 posto, Nezavisni blok 4,28 posto glasova, Pokret demokratske akcije (PDA) sa 4,18 posto. Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA) za evropsku Bosnu i Hercegovinu - zajedno, prema dosad prebrojanim glasovima, osvojila je 3,31 posto glasova.

Ostale političke stanke su ispod izbornog praga od tri posto glasova.

U entitetu Republika Srpska, SNSD je osvojio 39,28 posto glasova. Slijede ih SDS lista (Srpska demokratska stranka - SDS, Narodni demokratski pokret -NDP, Narodna stranka - NS i Srpska radikalna stranka - SRS) sa 25,06 posto, a potom slijedi Partija demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić sa 12,85 posto, Demokratski narodni savez (DNS) 10,43 posto.

Socijalistička partija (SP) osvojila je 4,69 posto, a SDA 3,67 posto.

Sve ostale političke stranke i koalicije su trenutno ispod izbornog praga od tri posto.

Prema do sada dostupnim rezultatima, u Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, koji ima 98 poslaničkih mjesta, trebalo bi ući 11 stranaka. Ova projekcija nastala je nakon obrađenih 80,6 posto biračkih mjesta.

Najviše mandata će pripasti SDA, koja trenutno ima 25,65 posto glasova. Drugoplasirana je koalicija okupljena oko HDZ-a BiH sa 14,59 posto glasova. Njih sustiže SDP sa 14, 61 posto glasova. Koalicija DF-GS dobili su povjerenje 8,94 posto birača, SBB BiH 6,71 posto, Naša stranka 4,52 posto, PDA 4,20 posto, Nezavisni blok 3,29 posto i A-SDA 3,04 posto.

Kada je u pitanju Narodna skupština RS-a, nakon prebrojanih 85,8 posto glasova, SNSD ima najveću podršku birača, za koji je glasalo 32,30 posto. Na drugom mjestu su SDS i partneri s 18,63 posto, dok je treći DNS s 14,92 posto.

Slijede PDP s 10,09 posto, SP s 8,03 posto, NDP s 4,17 posto, Zajedno za BiH s 3,69 posto i Ujedinjena Srpska s 3,12 posto glasova.

Ostale stranke su osvojile manje od tri posto, što je izborni prag.

Nova predsjednica tog entiteta je, sudeći prema dosadašnjim rezultatima, Željka Cvijanović. Nakon što je prebrojano 89,20 posto glasova rezultati su pokazali da Željka Cvijanović, kandidatkinja SNSD-a vodi s 47,50 posto glasova. Iza nje je ostao Vukota Govedarica, kandidat Saveza za pobjede, za kojeg je glasalo 42,74 posto birača.

Za potpredsjednika tog bh. entiteta iz bošnjačkog naroda najviše glasova osvojio je Ramiz Salkić iz koalicije Zajedno za BiH (2,69 posto), dok je iz hrvatskog naroda najviše glasova dobio Josip Jerković iz koalicije koju predvodi HDZ BiH (0,33 posto).

Prema 75,87 posto obrađenih biračkih mjesta, najveću podršku birača u šest kantona ima SDA, dok u ostala četiri najviše glasova osvojila je koalicija oko HDZ-a BiH.

Prema zvaničnim podacima Centralne izborne komisije BiH, jedinstven slučaj u zabilježen je u Maoči (Gornji Fatovi, u Tuzlanskom Kantonu). U tom mjestu nijedna osoba, od 87 registrovanih birača, nije glasala u nedjelju na opštim izborima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG