Dostupni linkovi

Iranski ajatolah propisuje modni stil


Iranski vrhovni vođa iskoristio je prvu godišnjicu pokreta #MeToo kako bi ohrabrio žrtve seksualnog uznemiravanja da progovore i ponude njegovu interpretaciju islama kao rješenja. Teheran, 7. februar, 2018.
Iranski vrhovni vođa iskoristio je prvu godišnjicu pokreta #MeToo kako bi ohrabrio žrtve seksualnog uznemiravanja da progovore i ponude njegovu interpretaciju islama kao rješenja. Teheran, 7. februar, 2018.

Piše: Golnaz Esfandiari (priredila: Asja Hafner)

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Kamenei, protivnik jednakosti među spolovima, čiji vladajući establišment nameće diskriminatorne zakone za žene, obilježio je prvu godišnjicu globalnog pokreta #MeToo tako što je ponudio stroge propise za oblačenje po islamskim pravilima kao rješenje za probleme s kojim se susreću žene na Zapadu.

Ova ajatolahova sugestija došla je usred niza kritika zbog kazni za Iranke koje su javno protestvovale protiv propisanog obaveznog oblačenja ili advokata koji su preuzeli da brane njihove slučajeve ali i zbog egzekucije žene (u prvoj sedmici mjeseca septembra), navodno godinama žrtve nasilja u porodici, koja je nasmrt zbola supruga dok je još bila maloljetna.

"Katastrofa nebrojenih seksualnih napada na žene na Zapadu - uključujući incidente koji su doveli do #MeToo kampanje - i prijedlog islama koji bi to riješio", izjava je Kameneija na Twetter nalogu pored videa u kojem žene sa Zapada progovaraju o ličnim iskustvima seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja ili osuđuju takvu vrstu nasilja.


U video su takođe uključeni dijelovi Kameneijevog govora iz marta mjeseca u kojem je ustvrdio da islamska marama, hidžab, sprečava seksualno zlostavljanje i nasilje nad ženama.

"Prije nekoliko mjeseci ste mogli čuti da veliki broj političarki sa Zapada, jedna za drugom, objavljuju kako su bile žrtve iskorištavanja, nasrtaja ili nasilja u vrijeme dok su radile u vladi", kaže Kamenei u videu. "Uvođenjem hidžaba, islam je zatvorio vrata prema putu koji vodi žene ka takvim zastranjivanjima… Islam to ne dozvoljava zbog hidžaba."

Video: Iranka koja je uhapšena jer nije nosila hidžab (objavljeno 20. aprila, 2018.)

Ovaj video je objavljen zajedno s dijelom Kameneijeve izjave o ženama i hidžabu koji prema tvrdnjama iranskog vođe pruža ženama "imunitet" dok pojačava njihovo "dostojanstvo i poštovanje".

Video objavljen na sajtu Khamenei.ir nosi naslov ’10 činjenica ajatolaha Kameneija: Može li hidžab spasiti žene Zapada?’ izmontiran je od dijelova govora iranskog vođe u posljednjih 29 godina od kada je postao drugi vrhovni vođa nakon Islamske revolucije 1979. godine.

Iransko pravosuđe, na čijem čelu je čovjek kojeg je imenovao Kamenei, pogubio je 24-godišnjakinju za koji je Amnesty International rekao da je bila žrtva porodičnog i seksualnog nasilja od kada se udala sa svega 15 godina.

Iran potresaju i nezapamćeni protesti koji su počeli krajem prošle i nastavili se tokom ove godine protiv obaveznog nošenja hidžaba, u protestima su učestvovale na desetine žena od kojih su neke privedene i zatvorene.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Kamenei, 4. oktobar, 2018.
Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Kamenei, 4. oktobar, 2018.

Iran je zatvorio vodeću advokaticu za ljudska prava, Nasrin Sotoudeh, braniteljicu nekih od žena koje su skinule marame u javnosti i protestovale zbog obaveznog nošenja hidžaba.

Iranke ustaju protiv hidžaba
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Drugi protesti, čiji uzroci leže u nezadovoljstvu javnosti zbog loše ekonomske situacije, šokirali su zemlju početkom godine i ponovo inicirali debatu o islamskim pravilima o obaveznom nošenju marame koje je stupilo na snagu nakon revolucije 1979.

Četiri decenije nakon revolucije, iranski establišment rutinski je koristio prijetnje fizičkim kažnjavanjem ili zatvorom kako bi prisilio žene da se pokriju maramama i nose široku odjeću koja ne otkriva tijelo. Mnoge žene suprotstavljale su se ovim propisima tako što su nosile male, raznobojne marame i kratke kapute.

Različite grupe koje se zalažu za prava žena i prava generalno često su optuživale iranski establišment zbog tretiranja žena kao građana drugog reda - zabranjeno im je da putuju bez saglasnosti muških srodnika, osporavano im je da imaju jednaka prava vezano za posjedovanje imovine, braka, razvoda i starateljstva nad djecom.

Posljednjih sedmica, nekoliko žena koje su se zalagale za prava žena u Iranu uhapšeno je pod nepoznatim optužbama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG