Dostupni linkovi

Stigla dva nova helikoptera za Vojsku Crne Gore


Dva helikoptera za Vojsku Crne Gore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore od danas rasplaže s dva nova višenamjenska helikoptera Bell 412 EPI. Letjelice američke proizvodnje namijenjene su za prevoz putnika i tereta, za medicinske evakuacije, ali i za traganje, spasavanje, gašenje požara i nadzor granice.

Iz Vlade je saopšteno da je to najznačajnije opremanje crnogorske vojske od obnove državne nezavisnosti i potvrda odlučnosti Crne Gore da u okviru NATO-a jača svoje sposobnosti. Na svečanosti, koja je tim povodom priređena na vojnom aerodromu Golubovci, premijer Duško Marković rekao je da će s novim helikopterima biti unaprijeđeni kapaciteti za reagovanje u vanrednim situacijama, kao i nivo bezbjednosti turista koji borave u Crnoj Gori. „Uložili smo u sebe i u sigurnost naših građana“ zaključio je Marković.

Helikopteri su u Crnu Goru doletjeli iz Praga, gdje su u Bell-ovom centru za Evropu sklopljeni nakon što su iz SAD isporučeni u djelovima. Ugovor o kupovini tri helikoptera, vrijedan oko 30 miliona eura, potpisan je u januaru, a prvi je crnogorskoj vojsci isporučen u aprilu 2018.

XS
SM
MD
LG