Dostupni linkovi

Otvorena Nedelja ponosa u Beogradu


Otvorenje Nedelje ponosa u Beogradu
Otvorenje Nedelje ponosa u Beogradu

“Reci DA” slogan je ovogodišnje Nedelje ponosa, koja je otvorena danas u podne u Skupštini Grada Beograda.

Tokom Nedelje ponosa u Beogradu će biti organizovano više od 60 izložbi, koncerata, filmskih projekcija i debata, a kao i prethodnih godina, Prajd forum i konferencija ove godine biće posvećena pravnom regulisanju položaja istopolnih zajednica.

Na otvaranju su organizatori Prajda najavili da će uputiti dopise poslanicima u Skupštini Srbije u kojima traže pokretanje dijaloga o donošenju dva zakona. Jedan od organizatora Prajda Goran Miletić navodi da je Zakon o rodnom identitetu zakon koji bi, kada bi bio donesen, omogućio trans osobama lakšu promenu ličnog imena prilikom promene pola. Osim njega, organizatori traže i zakon koji bi regulisao istopolna partnerstva.

“Mi tražimo donošenje zakona o registrovanim partnerstvima, budući da je do kraja prošle godine trebalo da bude sačinjen radni tekst, a do danas ništa nije urađeno. Mi ne tražimo da to bude brak, ali država prosto mora nekako da nađe neki modalitet, jer nije u redu da na primer vi sa partnerkom živite u zajednici a da to nema nikakvog pravnog osnova. Sa druge strane ono što građani moraju znati je da ako dođe istopolni par iz inostranstva ovde u neku od ambasada, država to priznaje. Dakle priznajete status nekom iz inostranstva a ne priznajete svojim građanima“.

Vrpcu je presekao i time i zvanično otvorio Nedelju ponosa Tim Kartrajt, odlazeći šef misije Saveta Evrope u Beogradu, a kao zvanična kuma Prajda izbrana je novinarka Suzana Trninić.

Trans aktivista Đura Đuričić istakao je da se kako godine odmiču kao pripadnik LGBT zajednice oseća sve sigurnije u Beogradu, te stoga zaključuje da godine borbe za ljudska prava ipak imaju smisla.

„Sećam se ranijih godina, jako sam bio uplašen kada želim da se pojavim na Prajdu, sada to sve slobodnije radim. Nismo još uvek stigli do potpune slobode, još uvek ne mogu slobodno sa partnerom da se šetam gradom, nismo prepoznati i prihvaćeni u potpunosti, ali iz ličnog iskustva mogu da kažem da je svakako straha sve manje“.

Nedelja ponosa završiće se u nedelju 16. septembra Paradom ponosa. Povorka će krenuti sa Trga Slavija, a kretaće se ulicom Kralja Milana, Kolarčevom, preko Trga Republike, Vasinom, do Studentskog Trga. Za razliku od prethodnih parada, koje su se završavale odmah posle šetnje, ovogodišnja će se završiti zabavom u Studentskom parku.

Inače, sredinom avgusta tekuće godine u Beogradu je otvoren i Prajd info centar, sa ciljem pružanja informacija o pravima i problemima LGBT zajednice, a gde će se građani moći informisati o događajima Nedelje ponosa. U skupštini grada je danas predstavljen i časopis “Ponos”, koji se takođe bavi pitanjima vezanim za LGBT zajednicu.

Podsetimo, prva beogradska Parada Ponosa je organizova 30. juna 2001. pod sloganom "Ima mesta za sve nas", kada su pripadnici desničarskih organizacija i navijača napali manji broj okupljenih na Trgu Republike. Povređeno je više od 40 osoba, dok je zvanična reakcija Vlade izostala. Prvi Beograd Prajd koji je protekao bez incidenata održan je 28. septembra 2014. godine pod sloganom "Ponos za sve".

XS
SM
MD
LG