Dostupni linkovi

Kineski Ziđin izabran za strateškog partnera RTB Bor


RTB Bor
RTB Bor

Kineska kompanija Ziđin izabrana je za strateškog partnera Rudarsko-topioničarskog basena Bor, objavio je u petak ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je na konferenciji za medije u Vladi Srbije rekao da je Ziđin predložio obavezujući biznis plan u iznosi od milijardu i 260 miliona dolara, u okviru kojih je i obavezujućih 350 miliona dolara za dokapitalizaciju.

"Kineska kompanija se dodatno obavezala da će obezbediti 200 miliona dolara za rešavanje istorijsklih dugova RTB-a Bor definisanih UPPR-om. Ziđin se obavezao da će očuvati 5.000 radnih mesta, i za svoju ponudu tražila je 63 odsto vlasništva u RTB-u Bor", rekao je ministar Antić.

Kako je najavljeno, ugovor sa kineskom kompanijom biće potpisan u septembru, dok bi strateški partner operativno upravljanje RTB-om Bor mogao da preuzme početkom 2019. godine.

Kako je navedeno na sajtu te kompanije, Ziđin je jedan od najvećih kineskih proizvodača zlata, a drugi je po veličini u proizvodnji bakarne rude.

U devet zemalja Ziđin zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine kompanija je bila na 22. poziciji najvrednijih rudarskih kompanija u svetu.

Godišnji poslovni prihod ove firme iznosi 10 milijardi evra, dok čista dobit grupacije dostiže više od 230 miliona evra.

Na tender za strateškog partnera za Rudarsko-topioničarski basen Bor prijavile su se kompanije: kineski Ziđin, kanadski Dajmond filds i ruski Ju gold.

Ponuda kanadske kompanije nije, međutim, ispunila uslove tendera.

XS
SM
MD
LG