Dostupni linkovi

Dodik odlikovao Prilepina


Zahar Prilepin
Zahar Prilepin

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je ruskog pisca Zahara Prilepina Ordenom Njegoša prvog reda za, kako je navedeno “priznati rad i zasluge u kulturnom i duhovnom razvoju, kao i za posebne zasluge na polju javne delatnosti, kojima se doprinosi jačanju prijateljskih odnosa Ruske Federacije i Republike Srpske”, javlja Srna.

Prilepinu, koji je aktivno učestvovao na strani proruskih separatista u borbi protiv ukrajinskih vlasti u regiji Donjeck, u četvrtak popodne je onemogućen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, gde je trebalo da učestvuje na književnoj večeri povodom manifestacije „Kočićev zbor“.

Prilepin je zaustavljen na Graničnom prelazu Rača oko 15.30, gde mu je Granična policija BiH izuzela pasoš, da bi mu nakon kontrole pasoš bio vraćen i izdato Rešenje o zabrani ulaska, uz obrazloženje da predstavlja pretnju za bezbednost i međunarodne odnose zemlje, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u Graničnoj policiji BiH.

Naredbu o zabrani ulaska Prilepinu, kako saznajemo, izdala je Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH.

Direktorka Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljiljana Petrović-Zečić rekla je za RSE da je Prilepin trebalo da, kao specijalni gost, prisustvuje književnoj večeri povodom manifestacije „Kočićev zbor“, koja se po 53.put tradicionalno održava u Banja Luci.

"Mi smo zaista i iznenađeni, i razočarani, Prilepin je trebalo da večeras gostuje kod nas u biblioteci, ali smo primorani da zbog ovih dešavanja otkažemo književno veče. Izvinjavamo se svim korisnicima naših usluga, pogotovo zato što ne znamo kada bismo mogli odrediti novi termin za održavanje književne večeri. Tri meseca smo pregovarali sa Prilepinom, koji je izuzetno čitan pisac, i nije mi jasno zbog čega je baš sada donesena odluka o zabrani njegovog ulaska, ako se zna da je prošle godine bio na sajmu knjiga u Andrićgradu“, navela je Petrović-Zečić.

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, u izjavi za SRNA je istakao je da je naredba OBA-e o zabrani ulaska piscu Zaharu Prilepinu sramna, nedopustiva i uperena protiv prijatelja RS.

"Zahtevamo da se ta naredba povuče. Kako je moguće da je jedan ruski pisac pretnja po bezbednost BiH, a nije hiljade migranata ili povratnika sa sirijskog ratišta. Zabranu ulaska ruskom piscu na teritoriju BiH vidimo kao učešće bezbednosnih struktura BiH u antiruskoj histeriji koju u poslednje vreme diktiraju neke zapadne zemlje", naveo je Dodik.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić rekao je za RSE prošlse sedmice da je OBA odluku o zabrani ulaska Prilepinu donela u martu ove godine, da je on do tog trenutka mogao slobodno ulaziti u BiH, te da ne zna šta se u međuvremenu promenilo. Mektić je ponovo demantovao informacije o postojanju tzv.tajne liste nepoželjnih građana Rusije, te da će zbog toga u septembru morati da polaže račune ministru inostranih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu.

„Još jednom vam kažem da ne postoji nikava tajna lista i da ja ništa nisam potpisao“, rekao je Mektić.

Prema dostupnim podacima iz njegove biografije, Jevgenij Prilepin, koji kao pisac koristi pseudonim Zahar, rođen je 1975.godine i bivši je pripadnik posebnih snaga ruske policije Omon, namenjenih za razbijanje demonstracija i borio se u Čečeniji od 1996. do 1999. Nakon toga je počeo raditi kao novinar u Nižnjem Novgorodu i postao je član malo poznate Narodne boljševičke stranke Rusije. Od februara 2017. do leta ove godine bio je pripadnik dobrovoljačke jedinice koja se borila na strani proruskih separatista u Donjecku u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG