Dostupni linkovi

Jaka Vojska Srbije iz budžeta Zapada, a ne Rusije?


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ove sedmice je nastavio sa porukama da Srbije treba snažna vojska.

Vučić je prilikom obilaska Vojno tehničkog instituta Žarkovo u Beogradu izjavio da je Vojska Srbije inovativno, tehnički i tehnološki u zaostatku za drugima, ali da mora da ide napred jer državi treba vojska "spremna da odbrani državu od svakog agresora" i sačuva "slobodu i nezavisnost zemlje".

Prethodno je u junu ove godine, posećujući Internat Vojne gimnazije u Beogradu, izjavio da je vojni budžet "milijardu i preko milijardu dinara", i naglasio da Srbija "za 10 godina imati veoma respektabilnu i snažnu armiju".

Vućić će najavio da će se "popraviti kvalitet hrane, primanja će biti veća, rešiće stambeni problem, a pre kraja godine ili početkom sledeće godine svi građani Srbije videće velike promene u Vojsci Srbije u pogledu opreme, oruđa i oružja".

I u aprilu je, na Dan Vojske, poručio da Vojska Srbije mora "da bude snažan faktor odvraćanja od potencijalne agresije". I tada je posetio da država iz budžeta godišnje izdvaja 600 miliona evra za Vojsku, da to nije mnogo u poredjenju sa snažnijim državama, ali da to za Srbiju nije malo i da je država spremna da to izdvajanje i poveća, u skladu sa rastom društvenog proizvoda i fiskalnom konsolidacijom.

"Izdvajaćemo i više ali ćemo tražiti i rezultate. Neće moći više da se dogodi da generalna inspekcija dodje u jednu od najvažnijih brigada i da je polovina vojnika na poštedi zato što ne mogu da prođu test fizičke pripremljenosti. Tražićemo više ozbiljnosti i odgovornosti, ali zbog toga što je vojska nesumnjivo najbolji deo društva i najbolji sistem. Želimo da takva ostane i bude još bolja", rekao je.

Poručio je da Vojska" uvek mora da bude spremna za svaki od teških izazova".

"Mi smo imali ugašenu lovačku avijaciju i helikoptersku avijaciju koja je bila gotovo ugašena, ali je naša budućnost sada drugačija. Imaćemo bolje opremljenog vojnika", rekao je Vučić i najavio da će biti nastavljene nabavke pušaka iz inostranstva, ali i nabavke iz fabrika srpske vojne industrije.

Poruka vojnicima je bila "da i dalje budu spremni na svaku vrstu izazova".

"Znamo kroz šta smo prošli pre 19 i pre 25 godina i pre toga u svetskim i balkanskim ratovima... Vojska Srbije uvek mora da bude spremna, a na srpskoj politici je da čuva mir i stabilnost i da spreči da vojska ikada bude upotrebljena. Ali, vojska mora u svakom trenutku da bude spremna da odgovori svakom izazovu i odvrati svakog agresora od pomisli da ugrozi našu zemlju", rekao je Vučić.

  • Više od svih drugih, nego od Rusije

Istovremeno, dok vlasti u Srbiji istrajavaju na politici vojne neutralnosti i balansiranju između saradnje sa Moskvom i NATO kroz program Partnerstvo za mir, javnosti manje poznati ostaju podaci upravo o tome ko najviše pomaže Srbiju kada je u pitanju opremanje vojske.

Od država članica Alijanse slilo se, naime, višestruko više novca nego iz mnogima emotivno bliže Rusije.

Od 2014. do sredine 2017. godine iz zemlja NATO je, prema zvaničnim podacima, Srbija u donacijama dobila oko 12 miliona evra. Najveći pojedinačni donator su SAD sa približno 9,8 miliona, dok poslednja zabeležena donacije Rusije datira iz 2014. godine i iznosi 52.000 evra.

Iste, 2014. godine, od država članica NATO Srbija je dobila gotovo pet miliona evra. Od toga 3,9 miliona samo od SAD.

2015. Srbija je od država NATO dobila 5.6 miliona evra, 2016. - 857.000 evra, a 2017. godine 460.000 evra, proizilazi iz podataka Ministarstva odbrane Srbije.

Svi ovi podaci, iako javno dostupni, novost su za većinu građana Srbije. Razlog, kako je za Radio Slobodna Evropa objasnila Katarina Đokić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, treba tražiti u političkim elitama koje ne žele da ugroze svoje rejtinge na nepopularnoj temi, s obzirom da većina građana Srbije NATO i dalje posmatra isključivo kroz bombardovanje 1999. godine.

"U tom smislu se i dalje smatra kao politički osetljivo da se priča o saradnji sa NATO i o nekim aspektima koji su možda i pozitivni za Srbiju i za sistem odbrane Republike Srbije. S druge strane, interesantno je da se ni mediji nisu preterano bavili ovom temom, iako su sve informacije i o zajedničkim vojnim vežbama i o saradnji, bilateralnim sporazumima, donacijama dostupne na sajtu Ministarstva odbrane. Tako da, nije moguće reći da Ministarstvo bilo šta krije, nego da te infromacije, iz nekog razloga, ne završavaju u široj javnosti", rekla nam je.

Dodajmo još da je Srbija od Rusije za 25 miliona evra kupila dva helikoptera MI-17, koje je na aerodromu u Batajnici, uz medije dočekao tadašnji premijer Aleksandar Vučić, te su u Srbiju u oktobru prošle godine - posle skoro godinu dana najava da stiže šest ruskih MiG-ova - stigla dva i to u delovima.

Sletanje transportera sa ruskim MIG-ovima u Srbiju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

Od prvobitne informacije da je reč o poklonu Ruske Federacije stiglo se do cifre od 185 miliona evra, koliko će Srbiju, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, koštati ovaj posao.

Poslednjih dana takođe govori se o tome da bi, po prvi put u istoriji, Srbija mogla da kupi naoružanje i vojnu opremu od Kine, i to u sadašnjim političkim okolnostima ne bi bilo iznenađenje, rekli su sagovornici Radija Slobodna Evropa.

Nabavka naoružanja, uz priče o neprijateljskom okruženju koristi se za agresivni politički marketing, ocenio je za Radio Slobodna Evropa vojni analitičar Aleksandar Radić, u temi u kojoj je razgovarano o tome "Zašto Srbija i Hrvatska kupuju oružje, kad narod neće da ratuje?"

"Ako Srbija nabavi nekoliko avionašto će omogućiti da se održava obuka i dežurstvo u sistemu protivvazdušne odbrane - to je za vojsku velika stvar, ali to ne zadovoljava apetite političara. Njima je potrebna priča da je kupovinom tih aviona napravljeno nešto veliko, jer navodno postoje neke mračne opasnosti koje se nadvijaju nad nama, pa oni nabavljaju te avione zarad spasa otadžbine", ocenio je Radić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG