Dostupni linkovi

Glasovi sa severa: Kosovski čvor odvezati dijalogom


Rešenje je svakako potrebno, slažu se stanovnici severa Kosova, ali ne i o tome koje je rešenje dobro
Rešenje je svakako potrebno, slažu se stanovnici severa Kosova, ali ne i o tome koje je rešenje dobro

Nakon što su predstavnici Srpske liste na Kosovu otvoreno rekli da se zalažu da se pitanje odnosa Srba i Albanaca mora rešiti, te da se u tom kontekstu svakodnevno spominje i tzv. "razgraničenje" o kome sve više govori zvanični Beograd, mišljenja stanovnika Severne Mitrovice su podeljena, dok civilni sektor navodi da se dijalog mora nastaviti, a da je predloženo rešenje samo jedno od mogućih.

Radomir Savić u razgovoru za Radio Slobodna Evropa kaže da je potrebno da se što pre dođe do rešenja, uljučujući kao opciju i ideju razgraničenja.

"Mora jednom da se reši to, i ovako nema života. Mi da živimo zajedno ne možemo, i nikad nismo mogli da živimo zajedno i trebalo bi da se tu uradi nešto, da znamo na čemu smo. Mi ovde na severu što smo, živimo od danas do sutra, ne znamo šta će noću da nas zahvati. Ili da podele, ili da ograniče, nešto mora da se radi, inače ovako nema života ovde", kaže Savić.

Srbi na jugu, Albanci na severu: Čekajući 'razgraničenje'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:49 0:00

S druge strane, Nenad Jovanović smatra da sada nije vreme za bilo kakva rešenja, a izričito je protiv bilo kakvih koja bi podrazumevala razgraničenje.

"Ako možeš da razgraničiš iz jedne glave oba oka, onda razgraniči; ako ne, vidi šta znači to. Bolje da čekamo malo, da se strpimo, nama se ne žuri, pa ćemo videti", navodi Jovanović.

Dušan Radaković, izvršni direktor nevladine organizacije Centar za zastupanje demokratske kulture u razgovoru za Radio Slobodna Evropa kaže da je razgraničenje jedno od mogućih rešenja, ali za civilni sektor je imperativ mir, i to da dijalog nema alternativu.

Radaković navodi da je posle nekoliko decenija otvorena mogućnost da se Srbi i Albanci slože oko nekog pitanja.

"Ja mislim da ako se srpski predstavnici i albanski, odnosno kosovski slože oko neke činjenice, nekog dogovora, bilo to razgraničenje, ili promene granica, ili korekcija ili demarkacija, ili kako već se zove u budućnosti videćemo, to je jedna od opcija, ja sam pri tvrdnji da dijalog nema alternativu. Trebamo pregovarati, da se nađe najbolje moguće rešenje. Mir nema cenu. Da se pre svega nađe mirno rešenje koje će ma kako odgovarati stranama", konstatuje.

Milka Čađenović iz Severne Mitrovice smatra da je podela Kosova najbolje rešenje, ali da u to ne veruje nakon jučerašnjeg obraćanja predsednika Srbije, odnosno stava Nemačke po tom pitanju.

"U ovom trenutku podela dođe najbolje rešenje, bar tako mislim, koliko je ispravno ne znam. Pa zato računam bolje da se dobije i nešto nego ništa", kaže ona.

Mitrovica: Ipak preko mosta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Bogoljub Miletić iz Obilića koji je pre deset godina došao u Severnu Mitrovicu smatra da je razgraničenje jedino rešenje, ali da je najbolje da se Srbi međusobno dogovore šta bi bila najbolja opcija koja bi donela dobrobit i za koju bi se trebalo zalagati.

"Ja mislim da je jedini spas da se nekako razgraničimo sa njima (Albancima), jer ne možemo zajedno, drugi mentalitet ljudi, drugo sve, nepodnošljivi smo jedni drugima, i prema tome da se nekako razgraničimo. Svako želi da ostane u svom delu, na ognjištu, ali neće moći svakom da se udovolji zahtev, pa prema tome bolje nešto nego ništa", smatra Miletić.

Dušan Radaković navodi da je ideja razgraničenja podelila i samu međunarodnu zajednicu, ali da nije dobro da se dolazi do brzih rešenja, već da je to proces.

"Ne valja što ja kako vidim treba brzo da se reši ta situacija, a mislim da je to proces. Mislim da mi imamo neke rokove da možda čak do marta moramo da nađemo neko rešenje. To je vrlo, vrlo brzo, tako da se ja se nadam samo da će se naći rešenje koje će biti i dobro i loše, i za Srbe i Albance", ocenjuje.

Na pitanje ko postavlja rokove, Radaković kaže da "svi pričaju o septembru i martu" kada ističe mandat šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, do kada bi, navodi, trebalo biti konkretnog i opipljivog rešenja,.

Dino Murić iz Severne Mitrovice planira odlazak u inostranstvo, jer je čvrsto uveren da situacija na Kosovu neće da se reši.

"Nemam stav o tome uopšte. Iskreno, totalno mi je nebitno i šta bude biće. Ne znam, nekako mi ovde sve stalo, tako da Bog zna koliko će i to da traje.Taj proces razgraničenja, demarkacije i svega ostalog, neće se rešiti dugo, tako da to je moj stav o tome. Voleo bih, ali kad, kako, ne znam", kaže.

Gradonačelnici deset opština sa srpskom većinom na Kosovu su u sredu u otvorenom pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poručili da će podržati svako rešenje do kojeg dođe, bilo to razgraničenje, korekcija ili nešto treće, koje bi kako ističu znаčilo više prаvа zа Srbe, bezbednije okruženje zа građane i očuvanje srpskih svetinjа, te bolji ekonomski položaj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG