Dostupni linkovi

Propisima za javni sektor Poreska uprava gasi Južne vesti?


Zvuči mi nelogično da propise za javni sektor mogu da primene i na privatne medije: Predrag Blagojević
Zvuči mi nelogično da propise za javni sektor mogu da primene i na privatne medije: Predrag Blagojević

Poreska uprava Ministarstva finansija Srbije pokrenula je proceduru prinudne naplate duga portala "Južne vesti" i pre konačne odluke suda iako, kako tvrde iz tog medija, nakon intenzivne šestomesečne kontrole nisu u poslovanju pronašli ni jedan jedini prekršaj, prenosi Beta.

Kako pišu "Južne vesti", poreski inspektori su pozivajući se na uredbu Vlade Srbije "Katalog radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru" koja se odnosi isključivo na javni sektor, utvrdili da "Južne vesti" navodno duguju milionski iznos, odnosno da moraju da plate poreze i doprinose za glavnog urednika od osnivanja tog medija 2010. godine, jer je morao biti u radnom odnosu u mediju koji uređuje.

U izveštaju o kontroli na 101 stranici poreski inspektori naveli su da "Južne vesti" od svog osnivanja nisu načinile nijednu grešku u svom poslovanju, ali su ipak tumačeći Zakon o informisanju, ne navodeći koji tačno njegov deo, zaključile da glavni i odgovorni urednik mora da bude u radnom odnosu u mediju koji uređuje, a da urednik "Južnih vesti" Predrag Blagojević nema radni odnos u tom mediju.

Obrazlažući svoj stav, inspektori su se pozvali na Uredbu Vlade Srbije "Katalog radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru" i na osnovu preciznog spiska obaveza glavnog urednika državnog medija zaključile da sve to mora da obavlja i urednik u privatnom mediju.

Kako je, po njihovom mišljenju, za ispunjenje svih pobrojanih obaveza uredniku potrebno puno radno vreme, samim tim on mora da bude u radnom odnosu. Urednik "Južnih vesti" Predrag Blagojević kazao je da "pozivanje Poreske uprave, koja je deo Ministarstva finansija, odnosno Vlade Srbije, na Uredbu kojom se definišu radna mesta u javnom sektoru i njena primena i na privatne medije jeste veoma opasna stvar, jer time država na mala vrata pokušava da nađe legalan način da kontroliše ko može da bude urednik, ali i novinar".

"U istom članu te Uredbe su definisani i uslovi koje urednik mora da ispunjava, a odmah u sledećem i ko može da bude novinar. Šta ih sprečava da sutra kažu 'ti ne možeš da budeš urednik, ne ispunjavaš uslove'? Nisam pravnik i zvuči mi nelogično da propise za javni sektor mogu da primene i na privatne medije. Ali, eto, videćemo da li stvarno može", rekao je Blagojević.

XS
SM
MD
LG