Dostupni linkovi

SAD protiv referenduma u Ukrajini


Finska - Predsjednik SAD Donald Trump i predsjednik Rusije Vladimir Putin, 16. juli 2018.
Finska - Predsjednik SAD Donald Trump i predsjednik Rusije Vladimir Putin, 16. juli 2018.

Ruski ambasador u Sjedinjenim Državama kaže da su predsjednici Donald Trump i Vladimir Putin razgovarali o "konkretnim predlozima" za rješavanje sukoba u istočnoj Ukrajini tokom njihovog samita u Helsinkiju.

Anatolij Antonov to je rekao samo dan nakon što je Bloomberg naveo kako je Putin rekao ruskim diplomatima da je predložio Trumpu da se održi referendum u regionu, gdje separatisti koje podržava Rusija drže dijelove dvije provincije.

Bijela Kuća je to demantovala, saopćivši da je poziv Rusije za referendum u Ukrajini, nelegitiman.

Također, naveli su da "ne razmišljaju o podršci" referendumu u istočnoj Ukrajini.

Antonov je rekao i da su "urađeni konkretni prijedlozi kako riješiti ovo pitanje", ali ih nije opisao.

Trump je na Twitteru napisao da su on i Putin razgovarali o situaciji u Ukrajini, ali nije pomenuo potencijalni referendum ili dao druge detalje.

Više od 10.300 ljudi je ubijeno od aprila 2014. godine u sukobu između ukrajinskih snaga i separatista koje podržava Rusija u istočnim regijama Ukrajinen Donjecku i Luhansku.

Aneksijom ukrajinskog poluotoka Krima i podrškom separatistima u istočnoj Ukrajini, navelo je SAD, Evropsku uniju i druge da uvedu sankcije protiv Rusije.

Rusija je zauzelaa Krim u martu 2014. nakon što je poslala vojsku, preuzela ključne objekte i održala referendum koji je najmanje 100 država Ujedinjenih nacija smatralo nelegitimnim.

XS
SM
MD
LG