Dostupni linkovi

Makedonija očekuje da Kosovo ukine odluku o povećanju carina


Ilustracija
Ilustracija

Makedonija očekuje da Kosovo odmah ukine odluku o povećanju carina na pojedine poljoprivrene proizvode za 30 odsto, izjavio je u četvrtak makedonski ministar poljoprivrede Ljupčo Nikolovski.

On je istakao da Kosovo odlukom da poveća carine krši CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i da će Makedonijna o tome obavestiti CEFTA, EU, STO i kosovsko Ministarstvo trgovine i industrije.

"Očekujem da će ta odluka biti povučena. Ako se to ne desi u najkraćem roku, mi ćemo zaštiti našu proizvodnju – to je naš pririoritet. Nadam se dijalogu i razumu sa strane Kosova", rekao je ministar poljoprivrede Makedonije.

Nikolovski je dodao da su makedonska ministarstva poljoprivrede i ekonomije detaljno pregledali odluku kosovskog Ministarstva trgovime i industrije i utvrdili elemente koji su formalno-pravno nejasni.

Odlukom Kosova da poveća carine za poljoprivredne proizvode najviše je u ovom periodu pogodjen makedonski izvoz paradajza, paprika i šljiva, a prema informacijama medija, danas na Kosovo nije prešao nijedan kamion sa povrćem i voćem.

Makedonija je u 2017. na Kosovo, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, izvezla voća i povrća za oko šest miliona evra, a u prvoj polovini ove godine za 2,5 miliona evra, dok uvoz ne postoji.

Ranije danas oglasili su se Srbija i BIH.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić najavio je danas da će tražiti hitan sastanak sa resornim ministrima Bosne i Hercegovine i Makedonije, povodom odluke Kosova da uvedu carine od 30 odsto na uvoz pojedinih vrsta voća i povrća i kukuruza.

Ljajić tražiti i hitnu sednicu Komiteta Sporazuma o slobodnoj trgovini zemalja centralne Evrope (CEFTA) jer je direktno prekršen taj sporazum.

Kosovo je uvelo i zaštitne mjere od 17 % na uvoz mlijeka i pavlake, proizvedenih u Bosni i Hercegovini. Za bosanskohercegovačke proizvođače to je veliki udar. Zbog toga je Vanjskotrgovinska komora BiH zatražila zaštitu proizvođača a bh. vlasti su odlučile prijaviti Kosovo Sekretarijatu CEFTE, jer smatraju da je Kosovo prekršilo odredbe Sporazuma o slobodnoj trgovini.

XS
SM
MD
LG