Dostupni linkovi

Azotara ide u stečaj, radnici uskoro o daljnjim koracima


Azotara, fotoarhiv
Azotara, fotoarhiv

Savet radnika pančevačke Azotare u utorak odlučuje o daljim koracima, nakon što im je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović saopštio da ta najveća srpska fabrika mineralnog đubriva i azotnih jedinjenja definitivno ide u stečaj. Više stotina njih protestovalo je u krugu fabrike, uz zahtev da se od stečaja odustane. Iz Sindikata Azotare navode da je ovakva sudbina fabrike neminovna, i da je sada potrebno pregovarati o što boljim uslovima za radnike.

„Nije nam rekao ništa što nismo znali“, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsednik Sindikata smenskih i proizvodnih radnika Azotare Aleksandar Božić, nakon sastanka sa Bajatovićem i predstavnicima menadžmenta fabrike u Pančevu.

„Azotara će sigurno otići u stečaj. Država ako je to rešila, to će i uraditi, nažalost. Ali se isto tako nadamo da će se naći sluha i zdrave pameti da Azotara Pančevo nastavi rad. U kom obliku, to ne znamo. Sigurno sa manjim brojem zaposlenih nego danas, nažalost, ali tako je“, rekao je Božić.

Protiveći se stečaju, više stotina radnika okupilo se u 7 ujutru u krugu fabrike, gde su dočekali direktora Srbijagasa, kojoj je ta kompanija najveći poverilac. Dušan Bajatović im je potvrdio ono što je tokom prošle nedelje javnosti saopštio ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

„Postoje zakonski uslovi zbog dugovanja, i stečaj će biti uveden“, rekao je Bajatović.

Dugovi Azotare u ovom trenutku iznose oko 200 miliona evra, što je duplo više od vrednosti celokupne imovine, koja je procenjena na oko 100 miliona evra. Devedeset odsto dugovanja fabrike je prema Srbijagasu.

"Trenutno koristimo situaciju pošto ste u procesu privatizacije, da u narednih mesec dana sprovedemo socijalni program. Ne možemo da razgovaramo sa strateskim partnerima, zbog dugovanja - 110 miliona evra, a dug je 220 miliona evra, a ukupno je potrošeno za poslednjih 10 godina - 450 miliona evra sa računa Srbijagasa”, naveo je Bajatović i dodao da stečajni postupak neće biti pre 15. avgusta.

Radnici, koji se oštro protive stečaju, razišli su se iz kruga fabrike nakon Bajatovićeve posete, uz poruke da ih je vest iznenadila jer je, kako su naveli, Azotara poslovala dobro od početka godine. Oni smatraju da je stečaj iznuđeno rešenje i podsećaju da je fabrika investirala oko 20 miliona evra u izgradnju novog pogona za proizvodnju đubriva.

„Svima je teško i ovo je veliki udarac i za starije, a pogotovo za mlade radnike. Nećemo se predati, a koji će koraci dalje da biti, ne mogu u ovom trenutku da vam kažem“, rekao je za RSE radnik Azotare Lazar Bogosavljev.

Deo radnika, navodeći da nisu zadovoljni načinom kako ih sindikati predstavljaju, formirali su Savet radnika Azotare i planiraju da se za opstanak fabrike bore bez učešća sindikata.

„Saglasni smo sa tim da moramo da preduzmemo sve moguće korake da bismo sprečili stečaj. Očekujemo Bajatovića ovde ponovo prekosutra (sreda), očekujemo i odlazak na razgovore sa Radnom grupom u četvrtak, što će verovatno biti i zadnje što možemo da ostvarimo kao radnici“, naveo je Lazarević.

Predstavnici Samostalnog sindikata u pančevačkoj fabrici su prethodnih dana uputili otvoreno pismo predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i predsedniku države Aleksandru Vučiću sa zahtevom da se izbegne stečaj fabrike i "iznađe drugo rešenje".

U Sindikatu smenskih radnika i proizvodnih radnika Azotare kažu da je sada jasno da država od stečaja neće odustati i da će se razgovori nastaviti u okviru formirane Radne grupe u kojoj su i sindikalci. Novi sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije i rukovodstva fabrike zakazan je za četvrtak.

„Nije sporan štrajk, ali mi ne možemo da promenimo sudbinu tog stečajnog postupka. Nama je uopredo sa stečajem ponuđen socijalni program. Kako ja mogu nekome da kažem nemoj da uzimaš, nego ostajemo ovde na barikadama da branimo fabriku. Od države branimo državnu firmu. Kako to da izvedemo? Što se mene tiče, mi ćemo pregovarati o što boljim uslovima za radnike“, rekao je predsednik Sindikata smenskih radnika Aleksandar Božić.

Azotara zapošljava 900 radnika kojima je ponuđena otpremnina.

XS
SM
MD
LG