Dostupni linkovi

Tajland: Četiri dečaka spasena iz pećine, akcija se nastavlja u ponedeljak


Ambalunatna kola kojima su spaseni dečaci sa aerodroma prebačeni do bolnice
Ambalunatna kola kojima su spaseni dečaci sa aerodroma prebačeni do bolnice

Četvorica od ukupno dvanaest dečaka spasena su iz poplavljene pećine u severnom Tajlandu gde su bili zarobljeni više od dve nedelje, učinak je spasilačke akcije koja je pokrenuta u nedelju.

S obzirom na to da je pala noć, akcija spasavanja preostalih osam dečaka - od kojih su većina slabiji plivači uzrasta od jedanaest godina i njhovog trenera, biće nastavljena u ponedeljak, saopštili su zvaničnici koji je predvode.

Trinaest ronilaca i pet pripadnika tajlandskih mornaričkih "foka" izveli su dečake na sigurno kroz uske i poplavljene prolaze - u kojima je u petak izgubio život jedan od ronilaca koji im je donosio hranu i pomoć.

"Uspeli smo da spasimo i do bolnice u provinciji Čank Rai (Chiang Rai) sprovedeo četiri dečaka, izjavio je Narongsak Osotanakorn (Narongsak Osottanakorn) komandir spasilačke operacije.

Zvaničnici su saopštili i da su četiri izbavljena dečaka "dobrog zdravlja".

Spasilačkim timovima sada je potrebno oko deset sati kako bi se pripremili za narednu operaciju.

Ambulantna kola dovoze spasene dečake
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Grupa je zaglavljena na dubini od oko četiri kilometra unutar Tam Luang (Tham Luang) pećine, i uprkos tome što se suočava sa mogućnošću porasta vodostaja, zvaničnici su odlučili da se više ne može čekati, javio je Bi-Bi-Si (BBC).

Ronioci-eksperti, koji su grupi dečaka i treneru obezbeđivali namirnice angažovani su u akciji spasavanja kojom će ih izvesti iz pećine.

Tim spasilaca ušao je u pećinu oko deset časova po lokalnom vremenu (tri časa po Centralnoevropskom vremenu), izjavio je Narongsak Osotanakom (Narongsak Osottanakorn) koji predvodi akciju spasavanja.

“Dečaci i trener su fizički i mentalno spremni. Rešeni su i koncentrisani. Ovo je taj dan!”, poručio je Osotanakom.

Spasioci u pećini Tam Luang
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Pre nego što je akcija otpočela evakuisano je celokupno osoblje, osim spasilaca, lekara i obezbeđenja, a o planu spasavanja obavešteni su, kako zarobljena grupa, tako i njihove porodice.

Nadležni angažovani u akciji rekli su medijima da očekuju da bi prvi dečaci na izlazu iz pećine mogli da se pojave oko 21 sat po lokalnom vremenu. Čitava operacija bi, prema prvim procenama, mogla trajati i nekoliko dana.

Za sada nije jasno kako će tačno dečaci biti izvučeni, ali deluje da će njihov put uključivati ronjenje i kretanje u delovima pećine u kojima nivo vode to omogućava. Izveštač britanskog Bi-Bi-Si-ja (BBC) navodi da se najveći deo puta evakuacije sastoji od uskih i potopljenih prolaza.

Spasioci planiraju i intervale odmora sa dečacima i njihovim trenerom u pećini, a odmah pošto ih budu izveli, uputiće se ka bolnici.

Spasioci krenuli u akciju
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Dečaci, koji su članovi fudbalskog tima "Divlji veprovi" uzrasta su od 11 do 16 godina. Ronioci-spasioci su ih locirali prošle nedelje od kada im donose svakodnevno dopremaju hranu i sa dečacima provode vreme.

Posredstvom njih dečaci su svojim najbližima slali i pisma u kojima ih pozivaju da ne brinu i da ne mogu da dočekaju trenutak kada će ponovo doći kući.

XS
SM
MD
LG