Dostupni linkovi

Vladajuće stranke u RS nisu podržale izvještaj o smrti Dragičevića


Slika Davida Dragičevića na protestu na kojem su građani zatražili pravdu za ovog nastradalog mladića
Slika Davida Dragičevića na protestu na kojem su građani zatražili pravdu za ovog nastradalog mladića

Narodna skupština Republike Srpske u srijedu nije usvoijla izvještaj skupštinskog odbora u kojem je konstatovano da "postoji osnov sumnje" da 21-godišnji mladić iz Banjaluke David Dragičević ubijen.

Izveštaj su podržali poslanici opozicije, dok su se poslanici vladajuće koalicije - Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratski narodni savez (DNS) i Socijalistička partija (SP) suzdržali od glasanja, zbog čega izvještaj Anketnog odbora nije dobio podršku u entitetskom parlamentu.

Nakon glasanja svi poslanici opozicije su napustili skupštinsku salu.

"Za istinu i pravdu je glasalo 27 poslanika. Većina je odlučila drugačije. Danas je poništen parlament RS-a. Oni su odlučili da budu saučesnici u prikrivanju istine i pravde", rekao je poslije napuštanja skupštinske sale Branislav Borenović iz Partije demokratskog progresa (PDP), koji je predsjedavao Anketnom odboru.

On je ocijenio da "svako nosi svoj krst", dodavši da je "bruka i sramota da su poslanici zbog zahtjeva (lidera vladajućih stranaka) Milorada Dodika, Marka Pavića i Petra Đokića odlucili da budu na strani nepravde i loših odluka".

Prije glasanja, opozicija je od glavnog tužioca Okružnog tužilaštva Banjaluka Želimira Lepira zatražila zvaničnu informaciju o tome da li je tužilaštvo okarakterisalo smrt Davida Dragičevića.

Poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić rekao je da je zatražio zvaničnu informaciju od glavnog tužioca Lepira i da mu je on potvrdio da je 28. juna tužilaštvo izdalo naredbu o pokretanju istrage o ubistvu Davida Dragičevića protiv N.N. osoba.

Čavić je kazao da mu je Lepir prenio da je ta naredba u srijedu upućena MUP-u RS.

Prethodno su stranke opozicije (Srpska demokratska stranka, SDS - PDP - NDP) zatražile pojedinačno izjašnjavanje poslanika o izvještaju Anketnog odbora, pozivajući se na pismo koje je poslanicima uputio Davor Dragičević, otac mladića, u kojem je navedeno da glasajući za izvještaj Anketnog odbora pokazuju "da li su ljudi ili nisu ljudi".

Poslanici vladajuće koalicije nisu podržali ovakav zahtjev opozicije.

Anketni odbor je osnovan jednoglasnom odlukom Narodne skupštine RS na inicijativu predsjednika RS-a Milorada Dodika i u njegovom radu su učestvovala četiri poslanika opozicije i jedan predstavnik SNSD-a.

Osim zaključka da postoji "osnov sumnje" da je David Dragičević ubijen, u izvještaju je zatražena smjena ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača i vrha Policije RS-a, zbog brojnih propusta i istupa u javnosti koji su uznemirili javnost.

Potom je ministar Lukač je u holu Narodne skupštine održao konferenciju za medije.

"MUP je dobio naredbu od Okružnog tužilaštva o provođenju istrage. Ovo ruši sve konstrukcije. U naredbi piše da je došlo do određenih verbalnih dešavanja koja još uvijek nisu istražena, a biće predmet istrage. David Dragičević je bježao od izvršilaca i pao u rijeku Crkvinu ili su ga izvršioci gurnuli u rijeku Crkvinu", kazao je Lukač.

David Dragičević nestao je u noći 18. marta, a njegovo tijelo pronađeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kastel.

Policija je dva dana poslije pronalaska tijela saopštila da je smrt zadesna i da ne postoje elementi krivičnog djela.

Porodica madića je od početka tvrdila da je David Dragičević otet, mučen, udavljen i da je njegovo tijelo potom bačeno u Crkvenu, koja je kanalizacija.

Od 26. marta se svako veče na Trgu Krajine održavaju mirni skupovi građana na kojima se traži istina i pravda za Davida Dragičevića, a u međuvremenu je formirana Facebook grupa "Pravda za Davida" koja broji skoro 330.000 članova.

Za 7. juli zakazan je veliki skup u Banjaluci, koji organizuje grupa "Pravda za Davida".

Sarajevo: Pravda za Davida i Dženana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

XS
SM
MD
LG