Dostupni linkovi

Vraćeni ključni dokazi u slučaju Ćuruvija


Slavko Ćuruvija, novembar 1998.
Slavko Ćuruvija, novembar 1998.

Apelacioni sud u Beogradu usvojio je žalbu tužioca u procesu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, tako što je utvrdio da su trake s podacima s baznih stanica pribavljene na zakonit način, izjavila je za portal Insajder portparolka Apelacionog suda, Mirjana Piljić.

Kako se navodi, to znači da će prvostepeni sud, koji je u aprilu izuzeo ove dokaze na zahtev odbrane, morati da ih ima u vidu prilikom utvrđivanja činjenica i donošenja presude.

Reč je o podacima koje je tužilaštvo navelo kao dokaz da su optuženi bili na mestu ubistva Ćuruvije.

Apelacioni sud usvojio je žalbu tužioca i ukunuo rešenje prvostepenog suda od 24. aprila ove godine kojim su iz predmeta izuzete trake s podacima s baznih stanica.

"Apelacioni sud nije vratio pitanje na ponovno odlučivanje prvostepenom sudskom veću već je utvrdio da su dokazi pribavljeni na zakonit način. To znači da će prvostepeni sud u dokaznom postupku, nakon ponovnog izvođenja ovih dokaza, oceniti da li su i u kojoj meri ovi dokazi uticali na utvrđivanje činjeničnog stanja", navodi Mirjana Piljić.

Ćuruvija, vlasnik listiova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" je ubijen 11. aprila 1999. u Svetogorskoj ulici u centru Beograda, u vreme bombardovanja tadašnje Jugoslavije.

Suđenje je počelo 1. juna 2015, a kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Obeležena 19. godišnjica ubistva novinara Slavka Ćuruvije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

XS
SM
MD
LG