Dostupni linkovi

Malićiju zabranjen ulazak u Srbiju, otkazana promocija knjige


Škeljzen Malići
Škeljzen Malići

Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda saopštio je da iz protesta i solidarnosti sa kolegama sa Kosova, kojima nije dozvoljen ulazak u Srbiju, otkazuje promociju knjige „Studija slučaja Pertej“, koja je bila planirana za večeras (utorak) u Beogradu.

Filozofu i istoričaru umetnosti Škeljzenu Malićiju onemogućen je ulazak u Srbiju na graničnom prelazu Merdare. Malići je za Radio Slobodna Evropa izjavio da mu granična policija Srbije nije dala nikakvo objašnjenje za zabranu.

"Nisu mi dozvolili da prođem. To su mi rekli bez davanja ikakvog objašnjenja. Samnom je bio dramski pisac Jeton Neziraj, fotograf Majlinda Hoxha i Besa Luci, koji su takođe odlučili da se vrate", rekao je Malići.

Svi su bili pozvani da učestvuju na promociji zajedničke publikacije „Studija slučaja Pertej“ u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Kao jedan od umetničkih direktora programa „Studija slučaja Pertej“, uz direktorku beogradskog Centra za kulturnu dekontaminaciju Borku Pavićević, Malići je učestvovao u višemesečnom radu na afirmaciji i sistematizaciji arhiva, pamćenja i istorizacije 20 godina saradnje umetnika i kulturnih radnika Srbije i Kosova.

„Pošto je Malićiju onemogućen ulazak, i ostali članovi grupe odlučili su da se vrate u Prištinu. To je zasnovano na odluci da bi se dalje putovanje i učešće u događaju samo doprinelo daljoj normalizaciji diskriminatorne prakse i nehumanog tretiranja građana Kosova. Štaviše, ovaj incident je u suprotnosti sa procesom normalizacije odnosa ove dve zemlje, i primer neuspeha da se omogući jedan od osnovnih njenih principa – sloboda kretanja“, saopštila je Grupa 2.0.

Centar za kulturnu dekontaminaciju navodi da podržava kolege iz Prištine u odluci da se iz solidarnosti i protesta zajedno vrate u Prištinu.

„Upravo iz solidarnosti i protesta otkazujemo promociju knjige „Studija slučaja Pertej“ u Beogradu dok se našim kolegama ne omogući pravo da ravnopravno učestvuju u daljoj saradnji, dok im se ne omogući sloboda kretanja“, navodi se u saopštenju Centra.

XS
SM
MD
LG