Dostupni linkovi

Najavljena izgradnja tunela između Peći i Rožaja


Ilustracija
Ilustracija

Crnogorski minsitar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković najavio je u Prištini brojne infrastrukturne projekte koji će, kako je rekao, još više da unaprede već odlične odnose Kosova i Crne Gore kao i doprineti zadovoljstvu građana.

Nakon sastanka sa kosovskim ministron infrastrukture, Paljom Ljekajem, Nurković je kazao da je prvi najznačajniji projekat za Kosovo i Crnu Goru izgradnja tunela između Peći i Rožaja, odnosko Crne Gore i Kosova.

„O tom projektu smo počeli priču od pre godinu ipo dana, digli smo na nivo vlada i imamo podršku premijera obe države i nadam se da će to biti na vrhu agende i jedne i druge države što se tiče infrastrukture“, kazao je Nurković.

Drugi projekat izgradnaj putnog pravca između Plava i Dečana, te i moguće železničko povezivanje od Bijelog Polja do Berana i granice sa Kosovom. Nurković je takođe rekao da se vode razgovori oko ukidanja graničnog osiguranja između Crne Gore i Kosova, što će uticati na povećanje tranzita, privrednog poslovanja i kretanje građana.

„To smo prepoznali kao jednu biznis barijeru i nadam se da ćemo je otkloniti u narednom periodu i to veoma brzo. I po tom pitanju imamo podršku oba premijera Kosova i Crne Gore i nadam se da će dve vlade naći rešenje da se u najkraćem roku to ukine“, dodao je.

Kosovski ministar Ljekaj je kazao da ovi projekti neće ostati samo na ’rečima’već će se oni i sprovesti.

On je takođe rekao da će Kosovo podržati projekat povezivanja železničkog saobraćaja između Kosova i Crne Gore.

„Bez infrastrukturnog razvoja, bez povezivanja koridora, nećemo imati niti ekonomski razvoj. Region je patio od mnogih prepreka, i mi kao dve vlade dobar smo primer kako se treba sarađivati, uklanjajući sve barijere“, kazao je Ljekaj.

Ljekaj je kazao da se radovi na putu Dečane – Plav već obavljaju. On je naglasio da se put gradi van zaštićene zone manastira Dečane. Ovo je pitanje inače tokom vikenda bilo aktuelno budući da se manastir žalio da se radovi obavljaju unutar zaštićene zone manastira.

Oni su takođe najavili potpisivanje sporazuma o međunarodnom transportu u julu.

XS
SM
MD
LG