Dostupni linkovi

Bleiburg bez ustaških simbola?


Dopuštene su samo crkvene, hrvatska i austrijska nacionalna zastava
Dopuštene su samo crkvene, hrvatska i austrijska nacionalna zastava

Organizatori ovogodišnje komemoracije na bleiburškom polju u Austriji zakazanu za 12. svibnja najavljuju „nultu toleranciju“ prema ustaškim uniformama, zastavama i simbolima. Oni demantiraju napise austrijskih medija da je Katolička crkva u Austriji dala ultimatum da više neće dopustiti ova okupljanja, koja se formalno održavaju kao misa na otvorenom, ako se ove godine desi ijedan incident tog tipa.

Organizatori bleiburške komemoracije najavili su pravila ponašanja na skupu, koji se formalno država kao misa, a koja su postrožena na inzistiranje koruškog katoličkog biskupa Aloisa Schwartza.

„Što je strogo zabranjeno? Isticanje bilo kakvih tekstualnih, fotografskih, usmenih ili bilo koje druge vrste poruka s političkim sadržajem. Zabranjeno je i nošenje bilo koje vrste odore, njezinih dijelova ili vojnog znakovlja ili njezinih imitacija, posebice vezanih za vojske Sila osovine ili njezinih saveznika tijekom Drugog svjetskog rata“, kaže glasnogovornik organizatora - Počasnog bleiburškog voda - Ante Kutleša.

Što se zastava tiče, dopuštene su samo crkvene, hrvatska i austrijska nacionalna zastava. Oni koji dođu sa nekom drugom zastavom neće moći ući na komemoraciju, a na izričito pitanje rečeno je kako nisu dopuštene zastava HOS-a sa ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ niti – kako su kazali – „zastave koje je koristio ustaški pokret“.

Dogovoreno je da na komemoraciji neće biti šatora, nikakve prodaje i da nema konzumacije alkohola.

Nulta tolerancija za bezumnike i provokatore: Bože Vukušić, Vice Vukojević i Vladimir Šeks
Nulta tolerancija za bezumnike i provokatore: Bože Vukušić, Vice Vukojević i Vladimir Šeks

Organizatori kažu da oni odgovaraju za samo mjesto komemoracije, gdje će biti njihovi redari i unajmljeni hrvatski i austrijski zaštitari, dok je za događaje u javnom prostoru izvan komemoracije nadležna austrijska policija. Oni će postupati zbog kršenja austrijskih zakona, ali i zbog nanošenja štete ugledu Austrije.

„Ove godine austrijske vlasti odlučile su angažirati i njihov Savezni ured za strance koji ima ovlasti da – ako procijeni da netko svojim ponašanjem šteti ugledu Austrije - oni ga mogu istog trena privesti i deportirati iz Austrije te izreći vremensku mjeru zabrane ulaska u Austriju. To je jedna novost“, rekao je jedan od organizatora Bože Vukušić.

Također, na licu mjesta bit će organiziran i ad-hoc sud koji će izricati kazne u slučaju kršenja austrijskih propisa.

Na Bleiburgu se održava komemoracija za više desetaka tisuća ustaša, domobrana i civila koje su svibnja 1945. godine Englezi iz Austrije vratili jugoslavenskim partizanima, a potom su oni u najvećem broju likvidirani. U organizaciju komemoracije uključen je i Vladimir Šeks kao osoba od povjerenja premijera Plenkovića koje je kazao da je organizacijski odbor u suradnji sa austrijskim državnim i crkvenim vlastima poduzeo sve moguće korake da se komemoracija odvije na krajnje dostojanstven način.

„Poduzete su preventivne i zaštitne mjere da se spriječe i bezumnici i provokatori. Nulta tolerancija prema takvim pokušajima! Bez politiziranja, samo odavanje pijeteta.“

Organizatori su pojačan interes u Austriji i zahtjeve za oštrom kontrolom, pa čak i zabranom skupa povezali sa velikim brojem ljudi koji posljednjih godina dolazi na Bleiburg, pa je ona u Austriji postala predmet ne samo sigurnosnog nego i političkog interesa, na što je strožim zahtjevima reagirao i biskup Schwartz. Oni kažu da se ranije većina incidenata sa ustaškom ikonografijom dešavala u pijanom stanju u šatorima ili na javnim površinama za koje nisu bili nadležni, da se radi o minornom broju izgrednika, i da bleiburši skup nije „okupljanje neonacista.“ Također, demantiraju napise austrijskih medija da je Katolička crkva u Austriji dala ultimatum kako više neće dopustiti ova okupljanja, ako se ove godine desi ijedan incident tog tipa.

Na poštivanju austrijskih propisa inzistirao je ranije i premijer Andrej Plenković.

Na komemoraciji će u ime pokrovitelja i supokrovitelja govoriti predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH Dragan Čović, a misu i molitvu za žrtve predvodit će zadarski nadbiskup Želimir Puljić i imam Idriz ef. Bešlić iz Gunje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG