Dostupni linkovi

Hahn: Nema prečica ili besplatnih ulaznica za EU


Johannes Hahn
Johannes Hahn

Evropski komesar nadležan za proširenje Joahness Hahn je upozorio da će EU primiti nove članice samo kada obe strane budu dobijale od tog procesa.

"Na putu prema EU nema prečica ili besplatnih ulaznica i to važi za sve zemlje. Oko jedne stvari se ne može pregovarati - kvalitet ide pre brzine", poručio je Johaness Hahn prilikom izlaganja u konferenciji o proširenju, koju je organizovao Komitet za regionalnu saradnju.

Hahn je naglasio da je dalje proširenje Evropske unije i u interesu evropskih institucija, jer se radi o stvaranju stabilnosti, dobrosusedskih odnosa i pomirenja.

"Naši partneri na Zapadnom Balkanu vrlo dobro znaju da će doći do proširenja samo ako su sve strane na dobitku", upozorio je Hahn.

Evropski komesar je ponovio već utvrđeno briselsko stajalište da evropska porodica neće primiti članice koje nisu rešile sve probleme sa susedima.

"Sva biletaralna pitanja moraju se rešiti na obavezujući način, pre pristupanja", podvukao je evropski komesar Johanes Hahn.

Strategija za Zapadni Balkan je, prema Hahnu, jasno dala do znanja šta sve treba da se uradi u zemljama Zapadnog Balkana, te da sve to zahteva reforme i suštinske promene u regionu. Hahn je s tim u vezi pozvao lidere u regionu da "preuzmu loptu i pripreme se mentalno za svetsko prvenstvo".

XS
SM
MD
LG