Dostupni linkovi

Zašto nitko nije suđen za zločine nad Srbima u zapadnoj Slavoniji


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Uz godišnjicu akcije „Bljesak“ u zapadnoj Slavoniji Documenta i Srpsko narodno vijeće upozorile su na neprocesuiranje zločina nad Srbima u toj akciji, ali i ranije. Treba se toga sjetiti kada se zauzima stavove o Šešelju, a o tome se šuti kao da se nije desilo, rekao je lider srpske manjine Milorad Pupovac.

Predstavnici Centra za suočavanje s prošlošću Documenta i Srpskog narodnog vijeća upozorili su uz godišnjicu vojno-redarstvene akcije „Bljesak“u kojoj su početkom svibnja 1995. godine hrvatske snage povratile kontrolu nad teritorijem u zapadnoj Slavoniji kojeg su držale snage samoproglašene „Republike Srpske Krajine“ da još nisu procesuirani zločini nad Srbima na tom području iz 1991. godine i iz akcije „Bljesak“.

Po ocjeni zamjenika predsjednika Srpskog narodnog vijeća Saše Miloševića, u hrvatskoj politici, ali i društvenoj atmosferi prevladava stav da oko „Bljeska“ nema prijepornih pitanja, nije bilo grešaka, nepravdi, a kamo li zločina.

„Za nas u Vijeću, za brojne druge organizacije, za borce za ljudska prava baš je sasvim suprotno. Da li je bilo 450 žrtava, kakva je bila prva izjava ministra Šuška, da li je bilo 362 ubijenih civila kako tvrdi beogradski Veritas ili tek 80, kao što tvrdi Hrvatski helsinški odbor u svom izvještaju iz 2003. godine?“

Višnja Bilić iz Uprave za zatočene i nestale izvijestila je da su ekshumirani ostaci 150 osoba stradalih u „Bljesku“, i da je do sada identificirano njih 111, a za ekshumacije preostaje još 13 do 15 posmrtnih ostataka.

„Broj asaniranih posmrtnih ostataka iz vojno-redarstvene akcije 'Bljesak' iznosi između 160 i 165. Stoga podaci iz različitih javnih izvora gdje se govori o 280 poginulih nemaju uporište u činjenicama.“

Višnja Bilić (u sredini)
Višnja Bilić (u sredini)

Među identificiranima - po podacima koje su dale njihove obitelji - 45 posto su civili, a 55 posto pripadnici srpskih oružanih formacija, 3 posto je mlađih od 18 godina, 77 posto je između 18 i 60 godina i 20 posto starije od 60 godina.

Još se traga za 44 osobe nestale u „Bljesku“.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac kazao je kako nitko nije kažnjen za jasan primjer etničkog čišćenja 26 sela u požeškoj kotlini prosinca 1991 i za ratne zločine nad Srbima u „Bljesku“:

„Važno je toga prisjetiti se u kontekstu današnjih rasprava kada se pojedinci iz nama susjednih zemalja presuđeni za ratne zločine zbog istog racija pojavljuju u javnosti, i kada se o njima zauzimaju stavovi, a kada se o ovoj stvari šuti. Kao da se nije dogodila. Kao da je savjest onih koji govore o drugoj strani potpuno čista.“

Saša Milošević, Vesna Teršelič i Milorad Pupovac
Saša Milošević, Vesna Teršelič i Milorad Pupovac

Osječko Županjsko državno odvjetništvo vodi šest slučajeva ratnih zločina nad srpskim civilima iz vremena „Bljeska“ koje im je dodijelila centrala iz Zagreba. Njihova obrada nekih slučajeva biti će uskoro dovršena, a što se tiče drugih slučajeva – pogotovo jednog u kojem je bilo stradavanja djece – obećavaju da neće odustati.

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Osijeku Zlatko Bučević za Radio Slobodna Europa kaže:

„U svim predmetima koje vodi naše županijsko državno odvjetništvo, a imamo saznanja o rodbini žrtava, oni su u pravilu obaviješteni, zato što i od njih tražimo podatke o tome što se dogodilo vezano za njihove stradale. A nakon toga oni u svakom trenutku mogu zatražiti podatke od nas o tome što se događa u spisu, odnosno u kojoj fazi se predmet nalazi.“

Također, nevladine udruge izražavaju nezadovoljstvo što su građani srpske nacionalnosti koji izgube u postupku za naknadu štete od Republike Hrvatske zbog toga što je nekog njihovog najbližeg ubio pripadnik vojske ili policije obavezni plaćati troškove postupka koji znaju dosegnuti i po 15.000 eura. „A tko nema novca, na dražbu mu za namirenje tih troškova ide imovina,“ upozorila je Vesna Teršelič iz Documente.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG