Dostupni linkovi

Kosovo čeka od Srbije odgovore o 1.650 nestalih


Porodice nestalih osoba zaslužuju da znaju istinu (na fotografiji jedna od masovnih grobnica)
Porodice nestalih osoba zaslužuju da znaju istinu (na fotografiji jedna od masovnih grobnica)

Devetnaest godina od rata na Kosovu mnoge porodice i dalje čekaju na rasvetljavanju sudbine njihovih najmilijih nestalih u ratu.

Tokom obeležavanja Nacionalnog dana nestalih na Kosovu, 27. aprila, predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da te porodice žive u bolu te da je gubitak najmilijih još veći kada se ne zna gde se nalaze njihova tela.

„Porodice nestalih osoba zaslužuju da znaju istinu“, kazao je Tači nakon polaganja cveća kod Spomenika nestalima u Prištini.

On je dodao da vlasti u Beogradu trebaju da daju odgovore i podatke za 1.650 osoba koje se i dalje smatraju nestalima te da međunarodna zajednica treba da izvrši pritisak na srpske vlasti.

O nestalim osobama danas se govorilo i u Skupštini Kosova.

Predsednik Skupštine Kadri Veselji kazao je da Srbija ne može da teži ka Evropi, a da s druge strane krije zločine.

„Samo pravda može da zaleči rane iz prošlosti a ne zaborav“, kazao je Veselji.

Saranda Bogujevci, poslanica Skupštine i jedna od preživelih iz masakra u Podujevu 1999. godine, spomenula je i odluku suda u Srbiji da se pusti na uslovnu slobodu bivši pripadnik jedinice "Škorpioni" Saša Cvjetan, osuđen za ovaj zločin.

„To dokazuje da Srbija ne želi da prihvati krivicu, ne želi da prihvati da je izvršila zločine na Kosovu, neće pristati da poseduje informacije o tome gde se nalaze tela nestalih tokom rata na Kosovu“, kazala je Bogujevci.

Poslanici su takođe zatražili da se o pitanju nestalih razgovara i u dijalogu sa Srbijom u Briselu.

Misija EU za vladavinu prava na Kosovu, EULEX, saopštila je da je od 2008. godine EULEX sproveo 594 terenske operacije u cilju identifikacije i povezivanja posmrtnih ostataka. Porodicama su vraćeni posmrtni ostaci 506 žrtava.

"Ne znati gde se nalazi najdraži član porodice je srceparajuće. U svojoj čvrstoj posvećenost pružanju podrške rešavanju pitanja nestalih, EULEX poziva pripadnike albanske i srpske zajednice na Kosovu da daju uzorak krvi za analizu DNK, kako bi olakšali ovaj važan proces”, kazala je šefica Misije EULEX, Alexandra Papadopoulou.

XS
SM
MD
LG