Dostupni linkovi

Ministar odbrane Hrvatske nije dobrodošao u Srbiju


Ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević
Ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević

Ministar obrane Hrvatske Damir Krstičević nije potresen odlukom Vlade Srbije da ga kao meru reciprociteta za ministra odbrane Aleksandra Vulina proglasi personom non grata u Srbiji.

„Ja i ministar Vulin – mi smo dva različita svijeta. Ja nikada nisam nikoga vrijeđao, nikada nisam rekao nešto što nije istina, nisam odlazio u Srbiju i nešto loše govorio. Ova odluka Vlade Republike Srbije je neopravdana. Ja se s njom mogu nositi i ona više govori o njima“, rekao je Krstičević.

Vlada Srbije je odluku o tome da hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević do daljnjeg nije dobrodošao donela u četvrtak rano popodne.

Takvu odluku Vlada je donela kao odgovor na notu hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova o zabrani ulaska ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina u ovu državu.

"Vlada Srbije smatra da su ovakvi postupci Hrvatske suprotni duhu dobrosusedske saradnje i poštovanju osnovnih evropskih vrednosti, u koje spada i sloboda kretanja ljudi", navodi se u saopštenju iz Vlade.

Dodaje se da „Vlada Srbija ostaje opredeljena izgradnji dobrosusedskih odnosa sa Republikom Hrvatskom, uzdržavajući se od postupaka koji mogu doprineti narušavanju odnosa sa susedima“.

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je uoči odluke Vlade Srbije da niko ne može da „udari na Srbiju bez posledica“.

„Nama nije drago što to moramo da radimo zato što želimo da tražimo zajednički interes. Ali, očigledno je da se antisrpski rečnik i uopšte praksa koja postoji u nekim zemljama smatra uobičajenim, da neko može da udara Srbiju bez ikakvih posledica. Ne može bez posledica. Ko god da je u pitanju, ko god udari na Srbiju dobiće odgovor“, rekao je Dačić.

Komentarišući navode pojedinih hrvatskih medija koji su objavili da će, ukoliko Srbija proglasi nepoželjnim njihovog ministra odbrane, zvanični Zagreb napraviti diplomatski korak hitnim pozivanjem ambasadora u Beogradu na konsultacije, Dačić je za „Sputnjik“ rekao da će u tom slučaju Srbija ponovo preduzeti recipročne mere i odmah povući na konsultacije svog ambasadora iz Zagreba.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je prošle sedmice, najavljujući posetu područja Jasenovca, izjavio da o njegovom dolasku u Hrvatsku "može da odluči vrhovni zapovednik Vojske Srbije, Aleksandar Vučić, a da nikako o tome ne mogu odlučivati hrvatski ministri".

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je notu ambasadoru Srbije u Zagrebu u kojoj je osudilo tu izjavu i navelo da Vulin do daljeg nije dobrodošao.

Potezi bez presedana

Potezi bez presedana za 22 godine diplomatskih odnosa Beogarda i Zagreba - tako poslednje odluke Srbije i Hrvatske komentariše bivši ambasador Srbije u Zagrebu Milan Simurdić, i dodaje da, po njegovom mišljenju, ni mera ni kontramera nisu bile neophodne.

„Sigruno je da su najveći gubitnici iz ovakvih mera koje su donele Hrvatska i Vlada u Beogradu naši bilateralni odnosi koji su, kako je to izlegalo u februaru krenuli putem oporavka i rešavanja otvorenih pitanja. Radi se o potezu koji će se odraziti na dve ključne oblasti u sferi otvorenih pitanja, a to su pitanja regulisanja granice i traganja za nestalim licima, jer u obe države ministarstva odbrane imaju značajne nadležnosti u toj oblasti i ne bi se trebalo čuditi ukoliko dođe određena opstrukcija pregovora o tim temama sa jedne, odnosno sa druge strane“, kaže Simurdić.

Odluci vlade u Zagrebu prethodio je i incident u Skupštini Srbije, kada je nakon što je Srpska radikalna stranka saopštila da je njihov lider i haški osuđenik Vojislav Šešelj vređao hrvatsku delegaciju i gazio zastavu Hrvatske u Skupštini Srbije, delegacija Sabora predvođena predsednikom Gordanom Jandrokovićem prekinula zvaničnu posetu Srbiji. Presednik Srbije Aleksandar Vučić osudio je incident, ali je, uz druge srpske zvaničnikeuzvratio nizom optužbi na račun Hrvatske.

„Da izuzmemo incident u Skupštini Srbije koji isključivo ide u korist protivnicima razvoja bilateralnih odnosa, ove druge izjave i povezivanje Jasenovca sa raznim drugim stvarima je nešto što je možda politička potreba određenog broja političara u Srbiji, ali svakako nije potez koji doprinosi razvoju odnosa. Ono što je ključno je da su najveći gubitnici iz ovakvih tenzija i narušenih odnosa, upravo pripadnici srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske zajednice u Srbiji“, navodi Simurdić.

On ocenjuje da je poruka Vlade Srbije da „ostaje opredeljena izgradnji dobrosusedskih odnosa sa Hrvatskom“, očekivana diplomatska formulacija u kojoj se ne zatvaraju vrata za dijalog i kojom želi da se ograniči šteta koje je Vlada Srbije svesna.

„Dobrosusedstvo se razvija pre svega kroz aktivnosti dve vlade i mislim da će ovo u najmanju ruku usporiti, otežati ili odložiti rešavanje otvorenih pitanja. Dodatno, moguće je da se odloži najavljena uzvratna poseta hrvatske predsednice. I treće, Hrvatska će svakako nastojati da u svojim međunarodnim kontaktima, partnerima iz Evropske unije i NATO-a obrazloži razloge za svoj potez i obrazloži svoje viđenje situacije. To svakako neće biti u prilog Srbije i njenih nastojanja da što pre reši otvorena pitanja i ubrza put evropskih integracija“, zaključuje Milan Simurdić.

Možda upravo zato Vlada Srbije u saopštenju podvlači da „ostaje posvećena održavanju mira i stabilnosti u regionu i poštovanju evropskih načela i vrednosti, u interesu svih građana Srbije i regiona“.

XS
SM
MD
LG