Dostupni linkovi

Zaev ubeđen da će Makedonija u junu dobiti datum za pregovore s EU


Premijer Zoran Zaev i Federika Mogerini u Skoplju 18. aprila 2018.
Premijer Zoran Zaev i Federika Mogerini u Skoplju 18. aprila 2018.

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je u sredu da je ubeđen da će Makedonija u junu dobiti datum za početak pregovora s Evropskom unijom.

"Ubeđen sam da ćemo dobiti datum za pregovore, jer ovo što je do sada postignuto sa Grčkom to garantuje. Bićemo svi srećni ako nađemo rešenje, a verujem da je to moguće. Videli ste da imam razlog da budem optimista", rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare s visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Federikom Mogerini.

Prema rečima Zaeva, ako Makedonija i Grčka uspeju u maju da nađu rešenje za spor oko imena, biće dovoljno vremena da EU na ministarskom samitu u junu da datum Makedoniji.

"Videćete da ima vremena za sve, zato što se tu radi o legalnim i pravnim aspektima koji su rešivi", kazao je makedonski premijer.


Upitan da prokomentariše izjavu grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Kocijasa da Makedonija neće dobiti poziv za članstvo u NATO u julu jer je vremenski rok do tada kratak, Zaev je rekao da Makedonija nije vezana za julski samit Alijanse.

"Ne zaboravimo da imamo pravo na automatski poziv i da nismo vezani za julski samit", naveo je Zaev.

Mogerini je pohvalila Makedoniju da je završila dobar posao u pregovorima s Grčkom i izrazila nadu da će biti pronađeno rešenje prihvatljivo za obe strane.

Mogherini: Zemlje Zapadnog Balkana dio budućnosti EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

Upitana da li očekuje da će Makedonija dobiti datum za pregovore s EU u junu, rekla je da neće spekulisati kakve ocene će doneti 28 članica Unije, ali je navela da do tada ima vremena.

"Možda i ne mogu danas stoprocentno da nam kažu šta će da odluče. Vreme postoji, vreme može pozitivno da se iskoristi, kao što je bilo pozitivno iskoršćeno i od vas i od Grčke, i verujem da je rešenje moguće", rekla je Mogerini koja je u poseti Skoplju.

Dvoipodecenijski spor Atine s Makedonijom oko njenog prava na ime koje nosi i severna grčka oblast, godinama blokira evroatlantske integracije Makedonije. Grčka smatra da ustavno ime Makedonije implicira teritorijalne pretenzije njenog severnog suseda.

Ranije danas u Skoplju je boravio i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

XS
SM
MD
LG