Dostupni linkovi

Donald Tusk iduće nedelje u poseti Balkanu


Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta
Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta

Predsednik Evropskog saveta, Donald Tusk, će naredne nedelje posetiti zemlje regiona, kako bi obavio pripreme za predstojeći samit u Sofiji.

Albaniju će posetiti u utorak 24.aprila odakle će istog dana oputovati za Crnu Goru, gde će boraviti i 25. aprila. Iz Podgorice 25. putuje u Srbiju. Na Kosovu će boraviti u četvrtak 26. aprila odakle će istog dana odlazi za Bosnu i Hercegovinu. Poslednjeg dana balkanske turneje u petak 27. aprila boraviće u Makedoniji.

Govoreći u Evropskom Parlamentu Strazburu, Tusk je podvukao da će u region preneti poruku da će EU nastaviti biti najpouzdaniji partner za čitav region kao i najveći investitor, najveći donator, najveće trgovinsko tržište i najbolje obećanje za bolju budućnost građana.

“Naš samit (u Sofiji) treba da potvrdi evropsku perspektivu regiona i što je još važnije - trebalo bi u konkretnom smislu poboljšati veze sa regionom i unutar nje”, izavio je Tusk.

Prilikom balkanske turneje između narednog utorka i petka, Donald Tusk će posetiti sve prestonice u regionu.

Samit u Sofiji, najavljen za 17 maj, će biti prvi susret na najvišem nivou na relaciji EU-Zaapdni Balkan, posle 15 godina.

Bugarsko presedavanje je Zapadni Balkan stavilo visoko među prioitetima, a samit će biti prilika da se još jednom potvrdi evropska perspektiva za sve zemlje regiona.

XS
SM
MD
LG