Dostupni linkovi

Haradinaj: ZSO Srpske liste neće imati pravnu ni ustavnu težinu


Ramuš Haradinaj, premijer Kosova
Ramuš Haradinaj, premijer Kosova

Najava Srpske liste da će sama da formira Zajednicu 20. aprila ukoliko to ne uradi zvanična Priština, nema pravnu, ni ustavnu težinu, izjavio je u sredu premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, nakon zasedanja vlade.

Haradinaj je takođe govorio o Upravljačkom timu koji će raditi na izradi statuta Zajednica opština sa srpskom većinom. On je naveo da su u tom timu dva pripadnika srpske zajednice sa severa zemlje i dva pripadnika srpske zajednice sa juga.

Pored ovog tima, na izradi statuta radiće i Komitet za sprovođenje koji čine više ljudi uglavnom iz albanske zajednice, a kojeg će predvoditi Avni Arifi, šef delegacije za tehničke razgovore. Kako je Haradinaj dodao, ustavnost statuta će na kraju razmotriti Ustavni sud Kosova.

Haradinaj je takođe rekao da nije prihvatio izlazak Srpske liste iz Vlade Kosova.

“Oni su podneli ostavku, ja ih nisam prihvatio. Ja sam tražio dijalog, što su oni prihvatili, ali taj dijalog još uvek nije dao neke rezultate. Nisu aktivni u vladi ali su nekoliko puta odgovorili na zahtev za odgovarajuće obaveze”, kazao je Haradinaj.

Srpska lista je saopštila da napušta Vladu Kosova a nakon akcije hapšenja direktora za Kosovo u Vladi Srbije, Marka Đurića, u Severnoj Mitrovici, zbog ilegalnog boravka na Kosovu.

XS
SM
MD
LG