Dostupni linkovi

Vučić i Čović o 'suradnji srpskog i hrvatskog naroda'


Aleksandar Vučić i Dragan Čović
Aleksandar Vučić i Dragan Čović

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak poslijepodne u Mostaru kako je “gotovo siguran” da rat na ovim prostorima neće biti. Vučić je to kazao odgovarajući na novinarsko pitanje da prokomentira izjavu medijima vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Srpske pravoslavne crkve, Grigorija o tome kako ga ljudi još uvijek sreću na ulici i pitaju hoće li biti rata.

“Mi smatramo da nam prvo rat nikakav nije potreban i da nijedan rat nikome nikakvo dobro nije doneo. Gotovo sam siguran da rata neće biti, ali to ja mogu da govorim u naše ime, u ime Srbije i u ime jednog dobrog dela srpskog naroda. Predsednik Dodik u ime drugog dela našeg naroda”, odgovorio je uz ostalo Vučić.

Inače, Vučić je poslijepodne doputovao u Mostar, kako bi u utorak prisustvovao otvaranju 21. Međunarodnog sajma privrede Mostar 2018., čiji je Srbija zemlja partner. Sajam će upravo srbijanski predsjednik proglasiti otvorenim.

Već u ponedjeljak poslijepodne u Mostaru su se očekivali i predsjednik Vlade Bugarske Boyko Borisov, predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, te premijer Hrvatske, Andrej Plenković, sa kojima su predviđeni odvojeni bilateralni susreti člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Dragan Čovića.

Čović je, nakon susreta sa predsjednikom Srbije, kazao kako je uz ostalo bilo riječi o “temama suradnje srpskog i hrvatskog naroda na ovim prostorima i uopće”. “I naravno o otvorenim pitanjima o kojima u posljednje vrijeme pokušavamo mi u BiH pratiti ono što smo postavili kao jedan zajednički cilj, a to je riješiti ova otvorena pitanja između Republike Srbije i BiH, ne samo granična pitanja, nego i mnoge druge stvari koje možemo zajednički unaprijediti – infrastrukturu, kako prometnu tako i energetsku”, kazao je Čović.

Pravoslavna crkva u Mostaru
Pravoslavna crkva u Mostaru

Predsjednik Srbije, zajedno sa Dodikom, te vladikom Grigorijem, obišao je gradilište Saborne crkve u Mostaru, izvorno sagrađene 1873. godine, a koja je porušena u ljeto 1992. godine. Obnova crkve procjenjuje se na ukupno oko 7,5 miliona eura.

Vučić je kazao da je ta zemlja u obnovu Saborne crkve u Mostaru do sada uložila 700.000 € i spremna je uložiti još novca da “velelepni Saborni hram Svete Trojice zasija punim sjajem”.

Milorad Dodik, Vučić i vladika Grigorije u pravoslavnoj crkvi u Mostaru
Milorad Dodik, Vučić i vladika Grigorije u pravoslavnoj crkvi u Mostaru

Rekao je i kako je finansijskom disciplinom osigurano više novca, odnosno treću godinu zaredom je suficit u budžetu.

Inače, za pet dana Međunarodnog sajma privrede Mostar 2018., koji počinje u utorak u 11 sati, prema najavama organizatora, predstavit će se oko 700 izlagača iz 20 zemalja svijeta. Očekuje se do 50 hiljada posjetilaca iz cijelog svijeta za pet sajamskih dana, a za praćenje manifestacije akreditirano je oko 400 novinara.

XS
SM
MD
LG