Dostupni linkovi

Ustavni sud BiH: Žrtva silovanja ne mora platiti sudske troškove


Sjednica Ustavnog suda BiH, arhivski snimak
Sjednica Ustavnog suda BiH, arhivski snimak

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 22. marta 2018. godine usvojio je žalbu S. A., jedne od žrtava ratnog silovanja, u vezi sa plaćanjem sudskih troškova nakon izgubljenih postupaka, a odluka se odnosi na presudu Vrhovnog suda bh. entiteta Republika Srpska i Okružnog suda u Banjoj Luci, objavila je organizacija TRIAL International, uz ocjenu da je riječ o važnoj presudi.

Ustavni sud je utvrdio da obvezivanje žrtve ratnog silovanja na plaćanje troškova Pravobranilaštvu RS-a, kao tuženoj strani u postupku, predstavlja neproporcionalan i pretjeran teret za apelanticu. Stoga je utvrđena povreda prava na imovinu i prava na pravično suđenje predviđenih Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Žrtvu su više puta u julu 1992. godine silovali vojnici Vojske RS-a, koji su za to osuđeni 2013. godine.

Međutim, njen zahtjev za naknadu štete odbijen je pred sudom u Banjoj Luci primjenom zastarnih rokova, pa joj je naređeno plaćanje 1.500 eura sudskih troškova.

Iz nevladine organizacija TRIAL International, koja je pružala besplatnu pravnu pomoć oštećenoj, očekuju da će, nakon presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, svi drugi sudovi u toj zemlji u istim situacijama odbijati zahtjeve za naknadu sudskih troškova lokalnih pravobraniteljstava.

TRIAL International pozdravlja ovu presudu Ustavnog suda BiH kojom se utvrđuje povreda prava na imovinu i prava na pravično suđenje ratnih žrtava vezano za nalog za plaćanje troškova pravobranilaštva nastalih povodom tužbe za naknadu štete.

XS
SM
MD
LG