Dostupni linkovi

Pokušaj ‘Zavetnika’ da spreče projekciju filma Kosovo.Nazdravlje! Gezuar


Policija je večeras izbacila pripadnike organizacije Zavetnici iz kino sale u Domu omladine u Beogradu nakon što su pokušali da prekinu projekciju dokumentarnog filma "Kosovo... Nazdravlje! Gezuar!".

Na početku projekcije filma na tradicionalnom Martovskom festivalu dokumentarnih filmova, pripadnici te organizacije stali su ispred platna sa srpskom zastavom u rukama i fotografijama, pevajući nacionalističke pesme.

Publika je negodovala, projekcija filma nije prekinuta, a nakon nekoliko minuta u salu je ušla policija i izbacila ih.

Organizatori su posle toga pustili film iz početka.

Zavetnici su pokušali da prekinu projekciju istog filma i u junu prošle godine u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, ali su ih organizatori sprečili u tome izbacivši ih iz prostorija.

Dokumentarni film "Kosovo… Nazdravlje! Gëzuar!", koji govori o mogućnostima suživota Albanaca i Srba na Kosovu, večeras u Domu omladine ima svoju festivalsku premijeru u Srbiji, u okviru 65. Martovskog festivala – Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma.

"Kosovo… Nazdravlje! Gëzuar!" autora Aleksandra Reljića je priča o susretu ratnog veterana Oslobodilačke vojske KosovaArija Abduljija i Isaka Vorgučića, nekadašnjeg oca Nektarija, bivšeg monaha Srpske pravoslavne crkve.

"Oni u srpskoj enklavi nadomak Prištine, u lokalnoj kafani pretresaju konfliktnu kosovsku stvarnost za kafanskim stolom: pričama o ratu, odnosima Srba i Albanaca, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti tog prostora.

Dvojica predstavnika duboko suprotstavljenih strana, iako su u stanju da sede za istim stolom, smatraju da je multietničko Kosovo 'propala ideja' i da je suživot Srba i Albanaca nemoguć", navlodi se u pratećem materijalu.

U materijalu se navodi i da su sa druge strane Srbin i Albanac koji ih demantuju, Slaviša Stojanović i Mentor Gaši, koji u istoj u srpskoj enklavi drže azil za ulične pse.

"Sa puno ljubavi i predanosti, oni zbrinjavaju bolesne kučiće, dopremaju ih u azil, leče i pokušavaju da ih udome. Zaokupljeni svojim humanim radom, ali i velikim finansijskim problemima, Mentor i Slaviša nisu opterećeni kosovskim konfliktom, politikom i međunacionalnim odnosima na Kosovu", piše u materijalu.

Dokumentarni film "Kosovo… Nazdravlje! Gëzuar!" je rezultat projekta "Stvarni ljudi – stvarna rešenja" o odnosima Kosova i Srbije iz ugla istorije, svakodnevice, budućnosti, koji su zajednički realizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i forumZFD Beograd, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

XS
SM
MD
LG