Dostupni linkovi

Podrška otkazivanju Ljajićeve posete Makedoniji


Poslovno udruženje Žitounija iz Novog Sada podržalo je danas odluku ministra trgovine Srbije Rasima Ljajića da otkaže današnju posetu Skoplju i razgovore sa makedonskim ministrom poljoprivrede o rešavanju problema o izvozu brašna iz Srbije u Makedoniju.

Udruženje je podržalo i Ljajićev stav da ne treba prihvatiti "ponuđena polovična rešenja koja nanose štetu srpskim mlinarima", navodeći da je jedino prihvatljivo rešenje za srpske izvoznike brašna "potpuno ukidanje izmenjenog Pravilnika o markicama za brašno".

Kako su naveli, zalažu se da se pregovori o preprekama za izvoz brašna nastave sledeće nedelje.

"Ukoliko se u kratkom roku ne postigne dogovor, a imajući u vidu da je ovo već 13. put u poslednjih osam godina kako makedonska strana donosi razne mere opstrukcije uvoza brašna iz Srbije, Žitounija ostaje na stanovištu da se makedonskoj strani uvedu odgovarajuće mere reciprociteta", poručili su iz Žitounije.

Poslovno udruženje Žitounija iz Novog Sada je 23. februara podnelo inicijativu nadležnim državnim organima da se odmah uvedu mere reciprociteta prema uvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Makedonije.

Oni su tada optužili vlasti Makedonije da su uvedenim merama učinili da uvoz brašna iz Srbije bude "gotovo neisplativ".

Prema mišljenju članova udruženja, stvarni cilj novih procedura, koje je propisalo Ministarstvo poljoprivrede Makedonije, jeste da se uvoznicima brašna iz Srbije "znatno povećaju troškovi uvoza i manipulacije brašnom".

Dodaje se da srpski izvoznici zbog tih mera makedonskih vlasti očekuju realan pad izvoza brašna na makedonsko tržište i značajne ekonomske štete.

XS
SM
MD
LG