Dostupni linkovi

Nastavak tehničkog dijaloga Beograda i Prištine 26. februara


Zastave Srbije i Kosova
Zastave Srbije i Kosova

Tehnički dijalog Beograda i Prištine o do sada postignutim sporazumima dve strane biće nastavljen 26. februara, izjavila je za RSE Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, koja je i posrednica u dijalogu Srbije i Kosova.

Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu rekao da će se tehnički dijalog nastaviti 26. februara, dok će razgovori na najvišem nivou dve strane biti održani krajem februara ili početkom marta, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je u Beogradu novinarima rekao da će tehnički dijalog voditi Marko Đurić i da će se razgovarati o Zаjednici srpskih opštinа, slobodi kretаnjа, prаvosuđu, energetici.

Posle razgovora sa studentima koji borave u poseti sa Kosova predsednik Srbije je rekao da su proglašenjem nezavisnosti Kosova pre 10 godina brutalno silom pogaženi svi pravni principi, i dodao da je u budućnosti najvažnije postići konsenzus Beograda i Prištine kojim bi obe strane bile najmanje nezadovoljne.

Vučić je naveo i da ne zna kako bi Kosovo moglo da postane članica Ujedinjenih nacija a da pre toga ne postigne dogovor sa Srbijom.

Prethodni sastanak delegacija Srbije i Kosova otkazan je 16. januara u danu kada je ubijen Oliver Ivanović, politički predstavnik Srba sa severa Kosova i lider građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda.

Bliska saradnica Olivera Ivanovića i članica GI "Srbija, demokratija, pravda" Ksenija Božović mesec dana nakon njegovog ubistva, oglasila se saopštenjem, u kome navodi da i dalje nema nikakvih informacija vezanih za zločin i pored obećanja koje su kako kaže dobili od svih relevantnih faktora.

Mesto ubistva Olivera Ivanovića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

XS
SM
MD
LG