Dostupni linkovi

Oxfam usvojio akcioni plan zbog seksualnog skandala


Logotip Oxfama
Logotip Oxfama

Humanitarna agencija Oxfam predstavila je danas akcioni plan djelovanja povodom skandala u vezi sa korištenjem usluga prostitutki, koji je njena direktorica Winnie Byanyima opisala kao "sramotu koja će trajati godinama".

Organizacija je saopštila da će osnovati samostalnu komisiju koja će imati pristup arhivama organizacije i mogućnost da razgovara sa njenim službenicima da bi se spriječilo takvo ponašanje.

Oxfam će tri puta povećati fond za provođenje zaštitnih mjera, na milion dolara, i udvostručit će brojnost osoblja koje se bavi ovom temom. Takođe će pojačati ulaganja u obuke sa rodnom tematikom.

Novi plan usvojen je sedam dana nakon otkrića da je osoblje Oxfama koristilo usluge prostitutki dok je radilo u humanitarnoj misiji na Haitiju poslije razornog zemljotresa 2010. godine.

"Ono što se desilo na Haitiju i kasnije je mrlja na Oxfamu koja će, s pravom, godinama biti naša sramota", rekla je Byanyima.

Ona je dodala da "iz dubine srca traži oproštaj", prenio je AFP.

Organizacija je demantovala da nije dovoljno transparentna kada je riječ o aferi na Haitiju. Pojedini donatori prekinuli su saradnju sa Oxfamom, a britanska Vlada zaprijetila je da će ukinuti finansiranje organizacija koje zataškavaju seksualne skandale.

XS
SM
MD
LG