Dostupni linkovi

Održana komemoracija Nebojši Glogovcu


Komemoracija Nebojši Glogovcu u JDP-u
Komemoracija Nebojši Glogovcu u JDP-u

Uz petnaestominutni aplauz i ovacije, porodica, kolege i poštovaoci oprostili su se od nedavno preminulog glumca Nebojše Glogovca, na komemoraciji održanoj u njegovom matičnom Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP).

Iako ovog puta nije bio na pozornici da se pokloni prisutnima, tapšali su mu za sve one uloge koje je odigrao od početka devedesetih, kada je počeo glumačku karijeru.

A, nezaboravnih uloga imao je na pretek – od Bogdana Bilogorca u filmu „Ubistvo s predumišljajem“ iz daleke 1995. do Vjekoslava Kralja u „Ustavu Republike Hrvatske“ iz 2016. godine.

Glumica Nataša Ninković, koja je sa Glogovcem bila na klasi, oprostila se od čuvenog glumca sledećim rečima:

„Od prvog trenutka na našoj klasi se nije postavlalo pitanje da li si ti onaj pravi. Bilo je samo pitanje koliko daleko i visoko ćeš da putuješ. Svedoci smo da si svojim talento, brzinom, oštrinom, svojim karakterom, istinom koju si nosio u sebi dodirnuo sama nebesa. Da si svojim prisustvom bilo na sceni, bilo u gledalištu, bilo u kafani, činio taj prostor ozbiljnijim, dubljim, smislenijim, luđim, privilegovanim“, rekla je Ninković.

Upravo sa Natašom Ninković, Glogovac je odigrao nezaboravnu ulogu u filmu „Klopka“ Srdana Golubovića. Srdan Golubović rekao je da je glumački talnat Nebojše glogovca bio satkan od istine:

„Ta istina je bila u lakoći, lepoti i meri onoga što je izgovarao u predstavama i filmovima, ali i u čvrstini, hercegovačkoj stamenosti i suštinskoj ljudskosti kada je ćutao na sceni i u kadru. Njegova istina je bila njegova duboka glumačka tajna satkana od hrabrosti, ludosti, destrukcije i nežnosti. Tajna iza koje se krio veliki čovek.“

Osim na velikom platnu, Nebojša Glogovac ostaće upamćen po čitavom nizu pozorišnih uloga, poput Ivana u „Hadersfildu“, Hamleta u istoimenom Šekspirovom komadu ili Lutalice u predstavi „Barbelo – o psima i deci“.

Pozorišni reditelj Dejan Mijač, koji je sa Glogovcem sarađivao u predstavi „Barbelo“, rekao je da je Nebojša Glogovac bio jedan od najdarovitijih glumaca na ovom podneblju:

„Upoznao sam ga kad je još bio dečačić, momak, vitak sa grgurovom kosom i sa velikim očekivanjem i nestrpljenjem koje se videlo u svakom njegovom gestu. Imao je šta da kaže i on je to na moje oči svakim danom sve više potvrđivao i njegovom rastu, činilo mi se, nije bilo kraja. Svaki put je bio nov, čudan, neponovljiv, snažan i nadasve drag svima“, rekao je Mijač.

Pozorišni reditelj Slobodan Unkovski, u čijoj predstavi „Bure baruta“ je Glogovac igrao, od velikana srpskog glumišta oprostio se pismom koje je pročitao glumac Marko Janketić:

„Glogovčev odlazak je pomerio zgradu Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Ona više nije na svom mestu i teško da će se tamo vratiti. Otvorila se na tom mestu crna rupa iz koje kulja tuga i istovremeno guta smisao i logiku postupaka i redosled odlazaka. Napukla je teatarska mapa regiona. Potresla se filmska industrija. Pulska arena se nakrivila. Ceo region je postao kuća u žalosti“, rekao je Unkovski.

Komemoraciji velikom glumcu u JDP-u prisustvovali su, između ostalih, glumci Dragan Bjelogrlić, Gordan Kičić, Danica Maksimović, košarkaš Dejan Bodiroga, bivši direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, muzičar Nenad Janković, ministar kulture Vladan Vukosavljević.

Nebojša Glogovac preminuo je 8. februara u Beogradu, nakon kraće i teške bolesti.

XS
SM
MD
LG