Dostupni linkovi

Spomen-skup kvislingu Nediću i kontramiting u Beogradu


Sa jednog od procesa rehabilitacije Milana Nedića u Beogradu
Sa jednog od procesa rehabilitacije Milana Nedića u Beogradu

Skup podrške rehabilitaciji Milana Nedića, predsednika kvinsliške vlade u vreme fašističke okupacije Srbije, održan je u centru Beograda, a istovremeno je na istom mestu održan i kontramiting koji su na istom mestu organizovali antifašisti, ali i opozicione partije.

Skupove koji su bili jedan preko puta drugog obezbedjivao je velik broj policajaca, ali , osim verbalnih dobacivanja, incidenata nije bilo, javlja televizija N1.

Kao organizatori skupa navedene su organizacije "Srpski carostavnik" i "Srbska akcija - podvig i borba". Skup je održan na mestu na kome je Nedić okončao život.

Okupljenim novinarima obratio se funkcioner Demokratske stranke Balša Božović koji je bio učesnik kontramitinga.

"Nećemo dozvoljavati u 21. veku da, nakon svega što se desilo tokom Drugog svetskog rata, nesmetano veličaju one koji su hapsili djake u Kragujevcu i vodili ih na streljanje, koji su hapsili naše sugradjane u Beogradu... Slobodan Beograd to pamti", kazao je Božović, prenosi N1.

Liberalno demokratska partija (LDP) je posle skupa saopštila da su predstavnici te stranke takođe bili na kontramitingu.

Nedić je bio predsednik srpske vlade u periodu nacističke okupacije. Zemlju je napustio krajem 1945., ali je ubrzo uhapšen u Austriji i vraćen u Jugoslaviju. Nije mu suđeno, jer je 4. februara 1946. izvršio samoubistvo.

7. decembra 2015. godine je počeo proces pravne rehbilitacije, koji je izazvao žestoke reakcije u društvu.

Na svakom ročištu okupljaju se i pobornici i protivnici tog procesa.

XS
SM
MD
LG