Dostupni linkovi

Mogerini razgovarala telefonom sa Vučićem i Tačijem


Hašim Tači, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić u Briselu, fotoarhiv
Hašim Tači, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić u Briselu, fotoarhiv

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini razgovarala je telefonom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Kosova Hašimom Tačijem o situaciji nastaloj usled jutrošnjeg ubistva lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića u Severnoj Mitrovici.

Mogerini je oštro osudila ubistvo Ivanovića i izrazila saučešće porodici i prijateljima. Istakla je važnost da relevantne institucije vladavine prava na Kosovu pronađu počinioce i da ih izvedu pred lice pravde. Kazala je da će EULEX da podrži kosovske vlasti u skladu sa svojim mandatom.

Visoka predstavnica EU je pozvala sve strane da pokažu mir i suzdržanost kako bi omogućili vladavini prava i pravosuđu da se bave tim pitanjem.

Inače, tehnički dijalog Srbije i Kosova koji je trebalo da bude održan u Briselu je otkazan zbog ubistva Ivanovića, izjavila je za Radio Slobodna Evropa portparolka EU za Zapadni Balkan Maja Kocijančič.

Delegacija koja je trebalo da predstavlja Srbiju na trodnevnim pregovorima vraća se u Srbiju, ranije je rečeno Radiju Slobodna Evropa u Kancelariji za Kosovo Vlade Srbije.

Delegaciju Srbije predvodio je direktor kancelarije Marko Đurić.

"Ko god da stoj iza ovoga, bilo albanski ili sprski kriminalci, mora da bude kažnjen", rekao je Đurić medijima u Briselu.

Povodom ubistva u Beogradu se održava sednica Saveta za nacionalnu bezbednost kojom predsedava predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je najavljeno iz njegove pres-službe, Vučić će se nakon sastanka obratiti javnosti.

Dijalog Beograda i Prištine trebalo je da se održi danas u Briselu, nakon nešto više od godinu dana pauze. Trebalo je biti reči o primeni postignutih sporazuma, Zajednici srpskih opština, slobodi kretanja i pravosuđu.

XS
SM
MD
LG