Dostupni linkovi

SAD priznale Jeruzalem glavnim gradom Izraela


Pogled na Jeruzalem
Pogled na Jeruzalem

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump objavio je da SAD priznaju Jeruzalem kao glavni grad Izraela, te da je to u najboljem interesu SAD i postizanja mira.

“U Jeruzalemu je sjedište izraelske vlade, predsjednika i drugih institucija države Izrael”, rekao je Trump.

“Ovo je novi pristup konfliktu između Izraela i Palestinaca” dodao je Trump u obraćanju iz Bijele kuće.

U američkoj administraciji kažu da je to u biti potvrda faktičnog stanja, dok međunarodna zajednica smatra da će to potaknuti nove tenzije na Bliskom istoku.

Palestinci su najavili “tri dana gnjeva”. U Izraelu pozdravljaju odluku i smatraju je povijesnom.

“Dao sam nalog State Departmentu da se započne proces premještanja ambasade iz Tel Aviva ” rekao je predsjednik Trump. No, kada se to i dogodi, SAD će biti jedina zemlja sa ambasadom u Jeruzalemu, jer 86 država svijeta svoje ambasade imaju u Tal Avivu.

“Sjedinjene Države podržavaju ideju o dvije države, jedne pored druge, o čemu pregovorima trebaju odlučiti dvije strane” istaknuo je američki predsjednik pozivajući na mir i glasove razuma koji će nadjačati mržnju.

Rusija, Kina, Njemačka, Iran, Saudijska Arabija i EU su izrazile zabinutost da će priznanje Jeruzelama kao glavnog grada Izraela dovesti do eskalacija sukoba u regiji.

I papa Franjo je tokom današnje audijencija u Vatikanu zatražio da se poštuje status quo u Jeruzalemu i pozvao na razboritost i mudrost.

Arapska liga u subotu će održati izvanredni sastanak.

Posebni izaslanik UN-a za Bliski istok Nikolaj Mladenov kazao je da budućnost Jeruzalema moraju dogovoriti Izraelci i Palestinci, izravnim pregovorima, za istim stolom.

Američki predsjednici dosad su se suzdržavali proglasiti Jeruzalem izraelskim glavnim gradom, unatoč izraelskim pritiscima, u želji da ostanu neutralni u mirovnom procesu.

Predsjednik Trump posjetio je Izrael i Jeruzalem u maju ove godine, a obećanje da će Jeruzalem biti glavni grad Izraela dao je tokom predsjedničke kampanje.

U obraćanju javnosti rekao je da će potpredsjednik Mike Pence idućih dana posjetiti države regije kako bi ih uvjerio u američku podršku miru na Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG