Dostupni linkovi

Poštari pod represijom


Oko stotinu zaposlenih živi svetski, a svi ostali radnici žive ispod granice egzistencije: Radovan Pešić
Oko stotinu zaposlenih živi svetski, a svi ostali radnici žive ispod granice egzistencije: Radovan Pešić

Nekoliko sindikata zaposlenih u Javnom preduzeću Pošta Srbije pozvalo je predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić da, kako su naveli, spreči "samovolju i nezakoniti rad" v.d. direktorke te kompanije Mire Petrović.

Oni su upozorili da su zbog mirnih protesta van radnog vremena zaposleni izloženi represiji i da je suspendovano nekoliko desetina radnika tog preduzeća. U sindikatu ocenjuju da je to pokušaj zastrašivanja zaposlenih kako bi se sprečili novi protesti i slobodno izražavanje opravdanog nezadovoljstva, dok u Pošti Srbije tvrde da je sve urađeno po zakonu.

Jedan od suspendovanih je poštar Dejan Ristanović koji ima 20 godina radnog staža u Javnom preduzeću Pošta Srbije. On je o suspenziji juče obavešten telefonom kada je i pozvan da danas preuzme rešenje.

Ristanović za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da ne zna zbog čega je kažnjen, ali pretpostavlja da je to zbog učešća u mirnim protestima nezadovoljnih radnika.

"Mi smo samo šetali i smrzavali se ispred, na onoj zimi i kiši. Ništa i nikoga nismo ometali. Nismo čak ni ulazili u prostorije pošte i nismo ometali saobraćaj", kaže Ristanović.

Prema navodima Ristanovića, radnici Pošte Srbije su nezadovoljni zbog teškog materijalnog položaja koji, u njegovom slučaju, predstavlja život na rubu siromaštva.

"Plate su mnogo male. Ja sam i podstanar. Sam radim i imam dete i bolesnu ženu. Da li ja mogu da živim sa 35.000 dinara, kada plaćam stan 15.000 i dajem za dažbine 10.000 dinara? Kada i detetu dam samo 200 dinara dnevno, nama ostane samo 4.000 za sve ostale potrebe. Tako ne može da se živi", reči su Ristanovića.

Šalterska radnica Snežana Dimitrijević, sa 34 godine radnog staža u Pošti Srbije, juče je dobila rešenje o suspenziji.

Ona je šokirana represijom prema zaposlenima koji su mirno protestovali van radnog vremena, nikoga ne ugrožavajući.

"Ovo je šamar, ne samo meni, već svim mojim kolegama. Učinjena nam je velika nepravda, danas u 21. veku. Osuđena sam bez suđenja zbog toga što sam samo prisustvovala protestu. Nisam nikoga uvredila, nisam nikoga prozvala imenom i prezimenom. Jednostavno sam samo bila tamo, solidarišući se sa svojim kolegama. Suspenzije su šok za sve nas. Ja ni zdravstveno nisam dobro, a treba sve ovo izdržati", ističe Snežana Dimitrijević u izjavi za RSE.

Zgrada Pošte Srbije, Beograd
Zgrada Pošte Srbije, Beograd

Uprkos zahtevima, Radio Slobodna Evropa nije uspeo da dođe do osobe u Pošti Srbije koja bi govorila o razlozima zbog čega su pojedini radnici i članovi rukovodstva sindikata suspendovani i na kojim se optužbama temelje te odluke.

Na pitanja RSE pismeno je odgovorila Služba za odnose sa javnošću, koja je navela da su radnici suspendovani u skladu sa odredbama Zakona o radu i u skladu sa Etičkim kodeksom tog javnog preduzeća, "zbog činjenice da su svojim učešćem i delovanjem u nezakonitom protest, prekoračili radnu disciplinu propisanu aktom poslodavca".

U dopisu se ističe da sindikati imaju pravo na sindikalne proteste organizovane u okviru zakona, ali da nemaju pravo da sprečavaju preduzeće u obavljanju svoje delatnosti.

Na pitanje RSE da li suspenzije predstavljaju pokušaj zastrašivanja članova sindikata i ostalih zaposlenih kako bi se osujetilo širenje nezadovoljstva i organizovanje novih protesta, RSE je dobio odgovor da Pošta Srbije ne zabranjuje delovanje sindikata, ali da im to ne daje za pravo da "blokiraju rad preduzeća i nanose štetu kompaniji, njenim radnicima i korisnicima usluga".

U Samostalnom sindikatu Pošte Srbije kažu da ih suspenzije i zastrašivanje zaposlenih neće sprečiti da organizuju novi veliki protest.

"Nećemo stati"

Potpredsednik tog sindikata Radovan Pešić kaže za RSE da poslednji potezi rukovodstva preduzeća potvrđuju razloge zbog kojih su se odlučili na proteste.

"Oni su potpuno izgubili kompas i ne znaju šta rade. Radnici su se pobunili zbog izuzetno teškog socijalnog položaja i teškog života, a dobrim delom zašto smo tu gde jesmo doprinelo je rukovodstvo. Mi više nemamo gde. Nisu nam ostavili nijedan drugi izbor. Ovo je naš jedini izbor i nećemo stati. Ići ćemo dalje i najavljujemo veliki miting ispred glavnog Poštanskog centra u koji je pre nekoliko dana upala brigada policije i oterala ljude koji su mirno protestovali", ističe Pešić.

"Sve što tražimo je da od svog rada živimo mi, a ne drugi, jer u Pošti Srbije oko stotinu zaposlenih živi svetski, a svi ostali radnici žive ispod granice egzistencije. Bogato preduzeće i siromašni radnici nikako ne idu zajedno i to više nećemo tolerisati", poručuje potpredsednik Samostalnog sindikata.

Ključni zahtevi zaposlenih u Pošti je smena Mire Petrović, kojoj je mandat v.d. direktorke istekao 12. septembra, kao i da budžetska inspekcija i Državna revizorska institucija provere poslovanje tog preduzeća.

Pored toga, traži se i isplata dela zarade iz dobiti, kao i da se radnicima vrati deo plata koji je umanjen novembra 2014. godine.

Odluka Vlade da se zaposlenima iz ukupne dobiti preduzeća isplati po jedna prosečna zarada neće imati nikakvog uticaja na okončanje protesta zaposlenih u Pošti, tvrde u Sindikatu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG