Dostupni linkovi

EK 'ozbiljno zabrinuta' zbog sudskih reformi poljskog predsjednika


Potpredsjednik EK Frans Timmermans zabrinut je za vladavinu prava u Poljskoj
Potpredsjednik EK Frans Timmermans zabrinut je za vladavinu prava u Poljskoj

Evropska komisija je u srijedu iskazala "ozbiljnu zabrinutost" zbog prijedloga predsjednika Andrzeja Dude da promijene način rada sudova u Poljskoj, signalizujući da neće odustati od pravca koji nanosi štetu reputaciji ove bivše komunističke države.

Dugo posmatrana kao svjetionik ekonomske i političke stabilnosti istočnog krila Evropske unije, Poljska se našla u sve većem konfliktu sa Briselom od kada je nacionalistička, euroskeptična i socijalno konzervativna Partija pravde i zakona (PiS) osvojila vlast na izborima krajem 2015., navodi Reuters.

PiS gura duboke reforme u poljskom pravosudnom sistemu, kao i u drugim institucijama, uz poruku da je zemlji neophodna moralna obnova države koja broji 38 miliona ljudi.

Ali opozicione partije, grupe za ljudska prava, sudijski lobi i međunarodni posmatrači Savjeta Evrope, kao i glavne EU članice poput Njemačke i Francuske i izvršno tijelo EK kažu da ove promjene podrivaju sudsku nezavisnost dovedeći sudove pod direktnu kontrolu vlade.

Suočeni sa pritiskom EU i masovnim protestima u Poljskoj protiv promjena, Duda, je neočekivano blokirao dvije vladine pravosudne reforme u julu.

Nakon toga predsjednik Poljske je predstavio sopstvenu veziju nacrta ovih zakona, čime je isprovocirao lidera PiS-e Jarosaslawa Kaczynskog, koji je formirao vladin kabinet bez zauzimanja bilo koje pozicije, ali je zato borba za vlast unutar vladajuće stranke intenzivirana.

Poljski predsjednik je po funkciji taj koji odobrava nove zakone i Kačinjski je sa Dudom o tome održao više sastanka da bi prevazišli nesporazume.

No potpredsjednik Evropske komisije, Frans Timmermans je u Evropskom parlamentu u srijedu izjavio da čak i nacrti zakona koji je predložio Duda, kojim su ukinute neke od opcija direktnog vladinog miješanja u pravosuđe što je sadržavla reforma PiS-a, nijesu prihvatljivi.

"U ovoj preliminarnoj fazi naših procjena Komisija je već zabilježila da određena pitanja u tim nacrtima zakona mogu izazvati ozbiljnu zabrinutost " rekao je Timmermans evropskim parlamentarcima u petoj debati organizivanoj zbog zabrinutosti za vladavinu prava u Poljskoj.

On je aplovao na Varšavu da uskladi nacrte zakona sa evropskim standardima o nezavisnosti pravosuđa, dodajući da će dalji rad na zakonima "biti ključni test za poljske vlasti ...da li ili ne postoji volja za poštovanje vladavie prava u Poljskoj."

Timmermans je ispred EU zadužen za pokušaj vraćanja poljske vlade u regularne EU okvire, ali bez uspjeha do sada budići da Varšava koristi svaku vrstu spoljnog pritiska za podiže podršku kod svojih najodanijih ppristalica koji su nepovjerljivi prema Briselu.

XS
SM
MD
LG