Dostupni linkovi

Vučić sa Dodikom: Do kraja godine utvrđivanje granice sa BiH


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će do kraja godine biti ustanovljena granica između Srbije i Bosne i Hercegovine.

On je, na konferenciji za novinare sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Beogradu, rekao da je pravni tim iz Srbije počeo da radi na predlogu o utvrđivanju granica između dve države i da se nada da će Srbija uskoro imati svoje predloge i saglasnost iz Bosne i Hercegovine.

Vučić je rekao da je sa Dodikom razgovarao o Deklaraciji za očuvanje srpskog kulturnog identiteta.

"Deklaracija treba da bude važan kamen u našem budućem delovanju i mi smo sastavili tim naših ljudi koji treba na tome da rade. Tu su prof. dr Ljiljana Marković - dekan Filozofskog fakulteta, Sima Avramović - dekan Pravnog fakulteta, Mirko Vasiljević - redovni profesor, Dragan Stanić - predsednik Matice Srpske i imaćemo još neke lingviste koji će zajedno sa nama da rade na tom tekstu", rekao je Vučić.

Milorad Dodik je rekao da bi polovinom novembra trebalo da bude završen prvi nacrt tog dokumenta.

"Nastavljamo da radimo na deklaraciji. To je dokument koji bi ukazao na potrebu očuvanja srpskog nacionalnog identiteta", rekao je Dodik.

On je naveo da je Vučića „upoznao sa sve gorom situacijom Srba u Bosni i Hercegovini“. Dodik je rekao i da je BiH pokazuje „teško održiva“ zemlja jer ona bila „eksperiment stranaca“.

Vučić je ponovio da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, ali da to „ne znači da neko može da joj zabrani da voli Republiku Srpsku i da joj pomaže“.

Predsednik Srbije je rekao da je Dodika upoznao i sa razgovorima koje je Srbija vodila sa predstavnicima Evropske unije, SAD i Rusije.

XS
SM
MD
LG