Dostupni linkovi

Smenu traže, Zukorlić ostaje


Ja sam u obrazovanju preko 20 godina i zapravo sam tu najkompetentniji: Zukorlić
Ja sam u obrazovanju preko 20 godina i zapravo sam tu najkompetentniji: Zukorlić

Ni gotovo dve sedmice otkako je Konferencija univerziteta Srbije (KONUS) zatražila od najviših državnih predstavnika da smene narodnog poslanika Muamera Zukorlića sa čela skupštinskog Odbora za obrazovanje i nauku, bivši muftija Islamske zajednice u Srbiji, a danas politički saveznik vladajuće koalicije i dalje je predsednik ovog tela.

Optužbe 17 rektora državnih i privatnih univerziteta da zloupotrebljava javnu funkciju zarad ličnih interesa Zukorlić, inače vlasnik neakreditovanog privatnog univerziteta, odbacuje i optužuje upravnike većih univerziteta za „monopol nad visokim obrazovanjem“. Stručna javnost smatra da je inicijativa KONUS-a, iako osnovana – zakasnela.

„Ja sam u obrazovanju preko 20 godina i zapravo sam tu najkompetentniji ako ćemo razmatrati mogućnost angažmana u nekom od odbora Narodne skupštine“, kaže za Radio Slobodna Evropa Muamer Zukorlić, poslanik Bošnjačke demokratske zajednice u Sandžaku i predsednik Odbora za obrazovanje i nauku u Narodnoj skupštini, komentarišući zahtev KONUS-a za njegovu smenu.

Podsetimo, na adresu predsednice parlamenta Maje Gojković, ministra prosvete Mladena Šarčevića, predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, KONUS je 22. septembra poslao inicijativu za smenu Zukorlića, zbog, kako se navodi, nestručnog i nekompetentnog obavljanja funkcije kao i zbog njenog korišćenja za ostvarenje ličnih interesa.

Zukorlićev univerzitet, međutim, ni dan-danas nema akreditaciju
Zukorlićev univerzitet, međutim, ni dan-danas nema akreditaciju

Oni navode da kao vlasnik privatnog Univerziteta u Novom Pazaru, Muamer Zukorlić "funkciju na kojoj se nalazi veoma često koristi kako bi izgovarao neistine i pogrešno interpretirao činjenice predlažući rešenja koja bi dovela do akta o akreditaciji koji godinama nije u stanju da dobije".

Sa druge strane, Muamer Zukorlić koji u Skupštini podržava vladajuću većinu, ponavlja optužbe koje je i ranije iznosio, da grupa rektora „drži kao taoce celo visoko obrazovanje“.

„Imali smo do sada potpuni monopol, gdje je uvijek na vrhu piramide rektor Beogradskog univerziteta i još nekoliko rektora velikih univerziteta. Konferencija univerziteta se koristi isključivo kao sredstvo tog monopola, gdje mali univerziteti nemaju nikakav uticaj. Po nepisanom pravilu predsjednik KONUS-a je uvijek rektor Beogradskog univerziteta koji se zloupotrebljava. Došli smo u situaciju velikog oraha ispod kojeg više ništa ne raste“, smatra Zukorlić.

Iako smo kontaktirali rektore državnih univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Novom Pazaru, oni do zaključenja ovog teksta nisu bili dostupni za komentar. Tako smo ostali uskraćeni ne samo za njihov odgovor na Zukorlićeve optužbe, nego i za objašnjenje zbog čega su inicijativu za smenu poslali Ministarstvu obrazovanja, Vladi i predsedniku – institucijama koje zakonski nemaju nadležnost da smenjuju predsednike skupšinskih odbora. To mogu da urade samo članovi Odbora.

Na pitanje RSE kada da li će se i kada na dnevnom redu Odbora za obrazovanje naći zahtev grupe rektora, sekretar ovog skupštinskog tela Dragomir Petković pismenim putem nas je obavestio da, prema Poslovniku, sednicu odbora zakazuje predsednik odbora i predlaže dnevni red.

„Poslovnikom je takođe je propisano da je predsednik odbora dužan da sednicu odbora sazove na zahtev najmanje jedne trećine (šest članova) ukupnog broja članova odbora. Takav saziv sadrži dnevni red i rok za sazivanje sednice“, stoji u odgovoru koji nam je stigao od sekretara Odbora za obrazovanje.

Inače, Zukorlić je 2002. godine osnovao Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru, na kojem je i sam doktorirao, kako kaže, sa najvišom ocenom. Njegov univerzitet, međutim, ni dan-danas nema akreditaciju.

Biljana Stojković, vanredna profesorka Biološkog fakulteta u Beogradu, upravo taj detalj vidi kao ključan za Zukorlićev dolazak na mesto predsednika odbora.

„Svima je od početka bilo jasno da je njegovo postavljanje na tu funkciju sukob interesa i da je čitava njegova ambicija u vezi sa tom pričom akreditacija njegovog fakulteta. Ono što ja vidim kao veći problem je što se fakulteti i univerziteti nisu još tada oglasili. Dakle, u ovom društvu se izgubila ideja da su univerziteti proaktivne institucije koje treba da učestvuju u kreiranju društvenih kretanja i uopšte državne politike“, kaže Biljana Stojković.

Šta sve 'prašta' politika u Srbiji: Četvrto mesto - Muamer Zukorlić
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

U Zukorlićevoj biografiji navodi se da je Islamski fakultet završio u Alžiru, a postdiplomske studije u Libanu. Početkom devedesetih postao profesor Medrese (vrsta islamske visoke škole, prim. RSE) u Novom Pazaru.

Kao predsednik Odbora za obrazovanje je pre pet meseci podržao peticiju za ukidanje Darvinove teorije evolucije.

"Ja kao vernik nemam nikakvu sumnju i besmisleno bi bilo od mene očekivati da verujem u bilo šta drugo osim u ono što je svetonazor monoteitičke vere. Kao predsednik Odbora ja nemam prava da sa te pozicije namećem svoje stavove", rekao je Zukorlić maja ove godine kada je grupa akademika i profesora poslala državnim instancama peticiju za ukidanje teorije evolucije.

Postavljanjem Zukorlića, koji je profilisan kao verski predstavnik, na čelo Odbora za obrazovanje, država pokazuje da nema predstavu šta bi obrazovanje trebalo da bude, smatra Biljana Stojković.

„Ovo je sekularna država. Postavljanje čoveka koji nema sekularni pogled na svet i nema sekularno, nego jedino religijsko i teokratsko obrazovanje, je jako loše. To nam u stvari šalje poruku da ovu državu ne zanima ni obrazovanje, niti kvalitet i unapređivanje obrazovanja“, kaže profesorka Biljana Stojković.

Zukorlić je, podsetimo, i prvi čovek bespravno podignutog Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru koji se i dalje neometano gradi u centru ovog grada. Kada se u javnosti digla prašina povodom njegove gradnje, tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se fakultet neće ruštiti kako se ne bi stvarale tenzije u toj multietničkoj sredini.

Tako je u godini koju su predstavnici vlasti označili kao godinu legalizacije objekata, država ignorisala poziv javnosti da reaguje zbog očitog kršenja zakona.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG