Dostupni linkovi

Nove mjere za unapređenje stanja vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo


Cjevovod "ViK"-a, Sarajevo
Cjevovod "ViK"-a, Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je, u okviru dvodnevnog zasjedanja na nastavku 90. vanredne sjednice posvećene problemu vodosnabdijevanja, danas usvojila devet mjera koje je neophodno poduzeti u cilju unapređenja stanja vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo. Ove mjere razmotrit će zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo i o njima se izjasniti na Hitnoj sjednici o stanju vodosnabdijevanja koja će se održati u četvrtak, 28. septembra.

U okviru prve mjere, Vlada je zadužila kantonalna javna komunalna preduzeća (KJKP), kantonalna javna preduzeća i Kantonalnu upravu civilne zaštite da stave na raspolaganje svu mehanizaciju, kao i ljudske resurse preduzeću KJKP "Vodovod i kanalizacija" (ViK), kako bi se u roku od dva mjeseca poduzele sve neophodne aktivnosti vezane za otklanjanje kvarova na vodovodnoj mreži, a u cilju obezbjeđenja novih količina vode.

Radovi na otklanjanju kvarova će se vršiti uglavnom u noćnim satima, odnosno za vrijeme trajanja redukcija, osim onih kvarova koji iziskuju hitnu intervenciju.

Vlada je zadužila i Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS da odobri prijem novih uposlenika, radnika – kopača na otklanjanju kvarova na period do 60 dana. Za ovu namjenu planirana su sredstva iz Budžeta KS u iznosu od 800.000 maraka (više od 409.000 eura).

Voda u Sarajevu luksuz
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:13 0:00

S obzirom da se dnevno u prosjeku prijavi oko 25 kvarova na vodovodnoj mreži, kao da i dalje postoji veliki broj kvarova koji nisu sanirani, njih 978, neophodan je intenzivniji angažman i upotreba mehanizacije i ljudstva.

Trenutno u preduzeću "ViK" je na raspolaganju sedam ekipa i četiri bagera koji u ovom trenutku mogu otkloniti 20 kvarova dnevno. Pomenuti broj kvarova koji čekaju na saniranje će planiranim uključivanjem dodatne mehanizacije i ljudstva trabao biti značajno umanjen već u periodu od narednih 60 dana.

Vlada je, u okviru druge mjere, naložila KJKP "ViK" da odmah formira 20 timova koji će raditi na smanjenju neprihodovane vode, obzirom da u ukupnom gubitku u mreži od 75 posto značajan broj zauzimaju nelegalni potrošači.

"ViK" je zadužen i da sačini i dostavi Vladi KS listu onih potrošača za koje smatraju da im računi za isporučenu vodu ne odgovaraju stvarnim potrebama i potrošnji (hoteli, autopraonice, tržni centri, ugostiteljski objekti i dr.).

Po novoj sistematizaciji u preduzeću "ViK", predviđeno je da šest uposlenika bude dio tri tima za otkrivanje nelegalnih potrošača. Obzirom da su u 2016. godini uslijedile aktivnosti za smanjenje neprihodovane vode i otkrivanje nelegalnih potrošača, kao i da je pregledom od 3.000 potrošača ustanovljeno njih 405 nelegalnih, to predstavlja značajan procent. Trenutno tri tima mogu pregledati na dnevnoj osnovi samo 45 do 50 potrošača.

Formiranjem 20 ovakvih timova stvorile bi se pretpostavke za pregled oko 300 potrošača na dnevnoj osnovi, što bi u konačnici obezbijedilo njihovo uvođenje u sistem KJKP "ViK". U okviru ove mjere u roku od šest mjeseci navedeni timovi bi pregledali oko 40.000 potrošača.

XS
SM
MD
LG