Dostupni linkovi

Svetozaru Maroviću država oduzela dio imovine u Crnoj Gori


Svetozar Marović sa svojim advokatom Zdravkom Begovićem, arhivski snimak
Svetozar Marović sa svojim advokatom Zdravkom Begovićem, arhivski snimak

Država Crna Gora oduzela je dio imovine bivšeg visokog državnog funkcionera Svetozara Marovića koju je ranije blokirao Viši sud, jer nekadašnji funkcioner crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) nije uplatio u budžet 1,1 miliona eura, potvrdio je u utorak njegov advokat Zdravko Begović.

Marović se na tu uplatu obavezao sporazumom o priznanju krivice za višemilionsku štetu, počinjenju malverzacijama sa državnim nekretinama u Budvi.

On je državi trebalo da uplati 1,1 milion eura, što nije učinio, pa mu je ranije blokirana imovina oduzeta na zahtjev Specijalnog tužilaštva, izjavio je podgoričkom "Danu" advokat Begović.

"Pošto je istekao rok za uplatu novca, predviđen sporazumom o priznanju krivice, hipoteka na imovinu moga klijenta je aktivirana i država može na taj način da se naplati", rekao je on.

Begović je rekao da je država Crna Gora upisala opterećenje od 1.096 miliona eura radi obezbjedjenja potraživanja.

Marović se prema riječima njegovog advokata nalazi na liječenju u Beogradu njegovo zdravstveno stanje je pogoršano.

Sporazumom o priznanju krivice predviđeno je oduzimanje 11.885 kvadrata šuma, livada i pašnjaka, kao i pet vikendica koje Marovići imaju u Budvi.

Bivši potpredsjednik DPS-a je sa Specijalnim državnim tužilaštvom sklopio dva sporazuma o priznanju krivice, u kojima je potvrdio da je bio na čelu budvanske, kriminalne organizacije koja je budžet te opštine oštetila za više desetina miliona eura.

Svetozar Marović je prošle godine osuđen na tri godine i devet mjeseci zatvora zbog zloupotreba u Budvi nakon što se nagodio s tužilaštvom da plati 100.000 eura u humanitarne svrhe i državi uplati milion eura.

Medjutim, Marović nije u zakonskom roku uplatio novac, niti se pojavio na izdržavanje kazne u zatvoru u Podgorici, zbog čega je za njim ranije raspisana potjernica.

Kako nije na vrijeme državi uplatio 100.000 eura kazna mu je nedavno povećana za godinu, na četiri godine i devet mjeseci zatvora.

XS
SM
MD
LG