Dostupni linkovi

Sjevernokorejska raketa preletjela Japan, sastanak UN


Prizor iz Tokija, Japan
Prizor iz Tokija, Japan

Sjevernokorejski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima UN Han Tae-song rekao je da Sjedinjene Države dovode Korejski poluotok do ekstremnog nivoa eksplozije, te je odgovor oštrim kontramjerama opravdan.

On je rekao da su iz SAD-a otvoreno priznali da imaju neprijateljske namjere prema Sjevernoj Koreji i pokazali ih time što su organizirali zajedničke vojne vježbe uprkos upozorenju.

"Moja zemlja ima opravdan razlog da reagira oštrim kontramjerama i to je njeno pravo na samoobranu", rekao je Han i dodao da SAD trebaju snositi punu odgovornost za katastrofalne posljedice koje će kontramjere da izazovu.

Prilikom izjave o kontramjerama Sjeverne Koreje, Han nije naglasio da li govori o posljednjem balističkom testu koji je Pyongyang danas izvršio.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda danas će održati sastanak na zahtjev Washingtona, Tokija i Seula, nakon što je Sjeverna Koreja jutros ispalila balističku raketu koja je preletjela Japan prije nego što je pala u Tihi ocean.

Sirene su se oglasile diljem sjevernog dijela Japana upozoravajući ljude da potraže skloništa, a željeznički promet je obustavljen.

Istodobno, Južna Koreja obavila je danas vojnu vježbu avionskog bombardiranja samo nekoliko sati nakon novog sjevernokorejskog balističkog testa.

Ovu demonstraciju sile naredio je predsjednik Moon Jae-in. Četiri borbene letjelice "F15K" bacile su multifunkcionalne bombe "MK84" na strjelište nedaleko od granice dvije Koreje u Taebeku, prenijela je agencija Yonhap.

Također, japanski premijer Shinzo Abe rekao je danas da se tijekom 40-minutnog telefonskog razgovora sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom usuglasio da se pojača pritisak na Sjevernu Koreju.

Shinzo Abe rekao je i da potez Pyongyanga predstavlja "ozbiljnu prijetnju, bez presedana".

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojio je početkom augusta rezoluciju koja predviđa uvođenje novih, oštrijih sankcija Sjevernoj Koreji, pošto je ta zemlja u julu ispalila drugu interkontinentalnu balističku raketu.

Sjeverna Koreja ranije je zaprijetila da bi mogla ispaliti rakete u smjeru američkog ostrva Guam u Pacifiku, dok je predsjednik SAD-a obećao Pyongyangu da će se suočiti s "vatrom i bijesom".

XS
SM
MD
LG