Dostupni linkovi

Ministar Đorđević: FIAT za sada ne ide iz Srbije


Strajk radnika FIAT-a ušao je u ponedjeljak u 15 dan
Strajk radnika FIAT-a ušao je u ponedjeljak u 15 dan

„Za sada nema informacija da Fiat ide iz Srbije“, izjavio je na pitanje RSE Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije.

On je, povodom spekulacija u javnosti da italijanski proizvođač planira da proizvodnju automobila Fiat 500-L iz Kragujevca preseli u Poljsku, rekao da štrajk zaposlenih u kragujevačkoj fabrici situaciju čini gorom iz dana u dan.

„Govorimo o privatnom sektoru gde neko ko radi ima pravo da donese odluku koja je u njegovom najboljem mogućem interesu. Zato apelujem na radnike da prekinu štrajk i sednu za pregovarački sto. Ovakvo stanje nije dobro zbog 10.000 ljudi koji zavise od FIAT-a, kao ni zbog sadašnjih i budućih investitora,“ izjavio je Đorđević.

Ministar Zoran Đorđević izrazio je uverenje da će rukovodstvo štrajka u kompaniji Fiat Krajsler Automobili Srbija, u kojoj država ima 33 odsto vlasništva, imati razumevanja za situaciju i da će vrlo brzo prekinuti obustavu rada.

Radnici FIAT- štrajkuju već 15 dana. Krajem prošle sedmice, Ministarstvo privrede Srbie je predložilo štrajkačima protokol koji su oni odbacili pošto je Štrajkački odbor ocenio da je to bio predlog za prekid štrajka, a ne za pregovore, te je Vladi ponudio svoju verziju.

Štrajk u FCA počeo je 27.juna zbog zahteva radnika da poslodavac poveća plate, reorganizuje rad, isplati bonus efikasnosti i plaća dodatne troškove prevoza.

XS
SM
MD
LG