Dostupni linkovi

Ukinute naknade za majke sa troje i više djece u Crnoj Gori


Crnogorski parlament, glasovima četrdeset jednog poslanika vladajuće koalicije, ukinuo je, odnosno, smanjio naknade za 22 000 korisnica, koje su to pravo stekle kao majke sa troje ili više djece, a na osnovu izmjena Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti od prvog januara 2016. godine.

Ustavnu sud je 19. aprila ove godine te izmjene proglasio neustavnim i naložio vladi da u roku od tri mjeseca reguliše status majki.

Tokom današnje rasprave premijer Duško Marković utvrdio je kako se moraju poštovati odluke Ustavnog suda, jer bi sve drugo, kako je ocijenio, bio udar na državne temelje Crne Gore.

Replicirao mu je jedini Aleksandar Damjanović, poslanik opozicije, koji je zbog te tačke dnevnog reda došao u parlament.

Damjanović je bio jedan od inicijatora tzv Zakona o majkama, poručujući da će upravo odluka Skupštine da poništi taj zakon biti udar na državu, njen pravni poredak i pravnu sigurnost.

U međuvremenu, ispred zgrade skupštine nalazi se nekoliko desetina korisnica naknada, koje su prethodno najavile nove proteste ukoliko poslanici izglasaju Zakon koji ukida, odnosno ograničava njihova primanja.

XS
SM
MD
LG