Dostupni linkovi

Zaev očekuje datum za pregovore sa EU iduće godine


Zoran Zaev i njegov bugarski kolega Bojko Borisov u Sofiji, juni 2017
Zoran Zaev i njegov bugarski kolega Bojko Borisov u Sofiji, juni 2017

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da očekuje da najesen bude odstranjena uslovljena preporuka i da Makedonija u 2018. dobije datum za početak pregovora sa EU.

"U Makedoniji postoji ozbiljno opredjeljenje da se, konačno poslije 2005. kada smo dobili kadidatski status, približimo integraciji u EU", rekao je Zaev, koji je juče doputovao u dvodnevnu posjetu Bugarskoj, gdje je od zvanične Sofije dobio podršku za integraciju Makedonije u NATO i EU.

Kako prenosi agencija MIA, makedonski premijer je u razgovoru sa novinarima istakao da se Makedonija, pored posla na unutrašnjem planu i reformi koje mora da napravi, nada i pozitivnom iskoraku u rješavanju spora sa imenom sa Grčkom.

"Nadam se da, uistinu, sa novim perspektivama koje se otvaraju za region možemo da zatražimo, ali i da dobijemo podršku našeg južnog susjeda preko parlamenta, Vlade, vladajućih i opozicionih partija”, istakao je Zaev.

On je istakao da je Makedonija njegovom posetom i razgovorom sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim i drugim državnim funcionerima otvorila novo poglavlje saradnje sa Bugarskom, gdje je, kako je rekao, postojalo zahlađenje odnosa iz isključivo političkih razloga.

XS
SM
MD
LG